Nekategorizirano, Svijet

Izrael pokreće bazu podataka nestale jemenske djece

djeca_sjene_reutersIzraelski državni arhiv je objavio da na svojoj internetskoj stranici pokreće bazu podataka o 200.000 dokumenata kako bi se riješio spor o “nestaloj jemenskoj djeci”.

Borci za ljudska prava i obitelji židovskih migranata iz Jemena godinama tvrde da je više tisuća male djece oteto od bioloških roditelja u godinama nakon osnivanja Izraela 1948. Oni tvrde da su ta djeca dodijeljena židovskim aškenaskim parovima, podrijetlom iz istočne Europe, koji nisu imale djece u Izraleu i inozemstvu.

Liječnici su biološkim roditeljima govorili da su njihova djeca umrla, ali im nikada nisu predali tijelo, rekli su aktivisti.

Više službenih istraga je zaključilo da je većina nestale djeca umrla, ističući loše zdravstvene uvjete u prihvatnom centru u kojem su živjeli imigranti, ali nisu uspjeli rastjerati sumnje.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u srpnju rekao da želi otvaranje predmeta koji su trebali ostati tajni do 2031. Među otvorenim dokumentima je i tajno izvješće o vladinom istražnom povjerenstvu koje je radilo od 1995. do 2001. i zaključio da je većina nestale djece umrla i da je sudbina nekoliko desetaka djece nepoznata te da nisu pronađeni dokazi o mogućim otmicama.

Otvaranje arhiva će omogućiti obiteljima da vide sve dokumente o članovima njihovih obitelji. “Više nema tajnih dokumenata”, tvrdi uprava arhive.

Nakon osnivanja države Izrael vlasti su postavile kampove šatora za priljev novih imigranata, uglavnom iz arapskih zemalja, među kojima je bilo 30.000 Židova iz Jemena.