Nekategorizirano, Svijet

Pariz priprema konferenciju o djeci u ratnim zonama

P-H20170213033988Pariz će 21. veljače biti domaćin konferencije kojom se želi upozoriti međunarodnu zajednicu na sudbinu 250 milijuna djece koja žive u ratnim zonama i uputiti poziv za donacijama, najavljuje francusko ministarstvo vanjskih poslova.

Konferencija će okupiti zemlje potpisnice Pariških principa i obveza, popisa smjernica koje bi trebalo usvojiti radi zaštite djece, koji je potpisan prije deset godina.

Nazočne će biti i mnogobrojne nevladine organizacije, kao i djeca vojnici koja će svjedočiti o svojim iskustvima.

“Utjecaj sukoba na djecu teži je i raznolikiji nego ikad”, upozorio je Jean-Pierre Lacroix, dužnosnik zadužen za međunarodne organizacije pri francuskom ministarstvu vanjskih poslova, na konferenciji za novinare u petak.

“Postoji fenomen regrutiranja djece vojnika, s visokim brojkama u nekim zemljama, više od 17.000 u Južnom Sudanu, oko 5000 u Somaliji, više od 1000 u Jemenu”, istaknuo je.

Djeca također ne mogu ići u školu i nemaju pristup humanitarnoj pomoći, a izložena su i izravnom nasilju, dodao je, podsjetivši da danas u područjima sukoba živi 250 milijuna djece.

“Suočeni s takvom situacijom, trebamo ponovno mobilizirati međunarodnu zajednicu”, rekao je.

Konferencija će biti i prigoda da se uputi poziv za donacijama. “Potrebe iznose 3,3 milijarda dolara”, procijenio je Sebastien Lyon, glavni direktor UNICEF-a u Francuskoj.

“To je najveći iznos koji je UNICEF ikada morao zatražiti za izvanredne situacije. Prije četiri godine riječ je bila o 1,5 milijarda.”

“Od tih 3,3 milijarda dolara, 1,4 milijarda potrebno je samo za sukob u Siriji”, rekao je.

UNICEF na terenu radi na oslobađanju djece vojnika. Od 2000., “oslobođeno je oko 100.000 djece”, po podacima te organizacije.