Nekategorizirano, Svijet

UN: U dijelovima Jemena dosad najveća pothranjenost djece

U dijelovima Jemena akutna pothranjenost djece na najvišoj je razini, što pojačava upozorenja da se zemlja približava strahovitoj krizi s hranom, upozorava UN u izvješću utorak.

Pothranjenost u Jemenu dodatno se pogoršala ove godine jer su pandemija koronavirusa, gospodarski pad, poplave, eskalirajući sukob i uvelike nedostatno financiranje pomoći u 2020. dodatno otežali već postojeću beznadnu situaciju zbog gladi nakon gotovo šest godina rata.

“Upozoravamo od srpnja da je Jemen na rubu katastrofalne krize opskrbe hranom. Ako rat sada ne završi, približavamo se nepovratnoj situaciji i riskiramo da umre cijela generacija male djece u Jemenu”, rekla je Lise Grande, UN-ova humanitarna koordinatorica za Jemen.

Prema UN-ovoj klasifikaciji o stanju pothranjenosti u južnom Jemenu u izvješću IPC-a (Integrated Food Security Phase Classification) iznosi se da su slučajevi akutne pothranjenosti djece mlađe od pet godina porasli za oko 10 posto u 2020., na više od pola milijuna.

Slučajevi djece s teškom akutnom pothranjenošću porasli su za 15,5 posto, a najmanje četvrt milijuna trudnica ili dojilja također treba liječenje zbog pothranjenosti.

Oko 1,4 milijuna djece mlađe od 5 godina živi na jugu Jemena, koji je pod nadzorom međunarodno priznate vlade Jemena. Podaci za sjeverni Jemen, gdje živi većina Jemenaca a kontroliraju ga iranske vlasti Hutija, još nisu dostupni.

U Jemenu glad službeno nikad nije proglašena. Prema UN-u, Jemen je zemlja s najvećom humanitarnom krizom na svijetu – 80 posto stanovnika oslanja se na humanitarnu pomoć.

Prehrana i druga pomoć zahvaljujući kojoj milijuni ljudi nisu umrli od gladi i bolesti postupno se gase zbog akutne nestašica financiranja ove godine.

UN je rekao da je do do sredine listopada dobio samo 1,43 milijarde dolara – od 3,2 milijarde dolara potrebnih za cjelokupnu humanitarnu pomoć Jemenu ove godine. Programi su se počeli zatvarati i smanjivati.

Organizacija je rekla da hitno treba 50 milijuna dolara za jačanje humanitarnih programa za hranu.

Koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije intervenirala je u Jemenu u ožujku 2015. godine kako bi obnovila jemensku vladu koju je pokret Huti svrgnuo s vlasti u glavnom gradu Sani potkraj 2014. Huti kažu da se bore protiv korupcije. (Hina)