Nekategorizirano, Svijet

Sukobi u Africi uzrokovali smrt pet milijuna djece

foto: epa
foto: epa

Oružani sukobi na afričkom kontinentu te bolesti i glad proizišli iz njih možda su uzrokovali smrt pet milijuna djece mlađe od pet godina između 1995. i 2015., po studiji objavljenoj u petak.

Među njima, približno tri milijuna bila su dojenčad stara 12 mjeseci ili manje, to jest triput više nego osoba izravno ubijenih u sukobu na kontinentu.

Studija, objavljena u medicinskom časopisu The Lancet, usporedila je podatke vezane uz 15.441 sukob u kojem je poginulo gotovo milijun osoba.

Koristili su te podatke kako bi izračunali opasnost da dijete pogine u okrugu od 100 kilometara od oružanog sukoba i do osam godina kasnije. Potom su procijenili broj smrtnih slučajeva djece pripisivanih brojnim ratovima u Africi.

Brojka od pet milijuna puno je viša od prethodnih procjena, kažu autori, Eran Bendavid sa Sveučilišta Stanford i njegovi kolege.

“Češći i intenzivniji oružani sukobi nego na bilo kojem drugom kontinentu odvijali su se u Africi tijekom zadnjih 30 godina”, pišu oni.

“Ta analiza pokazuje da su učinci oružanih sukoba širi od smrti boraca i fizičkog razaranja. Oružani sukobi znatno povećavaju opasnost od smrtnosti male djece tijekom dugog razdoblja”.