Nekategorizirano, Svijet

Njemačka kaže da bi pomoć EU-a Turskoj mogla biti obustavljena zbog uhićenja

EPA/CEM TURKEL
EPA/CEM TURKEL

Njemačka je u srijedu, nakon što je u Berlin pozvala turskog veleposlanika u Ankari prosvjedujući zbog uhićenja šestero aktivista za ljudska prava među kojima je i jedan njemački državljanin, naznačila mogućnost suspenzije financijske pomoći Turskoj.

Taj potez predstavlja dodatnu eskalaciju napetosti između Njemačke i Turske, saveznica u NATO-u, koje se spore oko niza pitanja.

Turska je ovoga mjeseca uhitila više aktivista za ljudska prava, uključujući čelnicu turskog ogranka Amnesty Internationala Idil Eser i njemačkog državljanina Petera Steudtnera, pod optužbom za terorizam. Berlin je optužbe ocijenio “apsurdnim”.

“Na žalost, stalno imamo razlog da s Turskom razgovaramo o građanskim i medijskim slobodama”, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert na konferenciji za tisak. “Mislim da je, u svjetlu posljednjih događaja, potrebno preispitati pomoć”.

Seibertova izjava odnosi se na paket pomoći vrijedne tri milijarde eura koju je EU obećao Turskoj kako bi se obuzdao priljev migranata u Europu.

Dogovor je pomogao znatnom smanjenju broja dolazaka, a posebice ga je pozdravila Njemačka i kancelarka Angela Merkel.

Turska je nakon prošlogodišnjeg neuspjelog državnog udara uhitila desetke tisuća ljudi, a ovoga mjeseca i šestero aktivista za ljudska prava, te mnogi optužuju predsjednika Tayyipa Erdogana da udar koristi kao izgovor za uklanjanje političkih protivnika.

“Tvrdnje o povezanosti s terorizmom su apsurdne”, poručilo je njemačko ministarstvo vanjskih poslova u izjavi i zatražilo konzularni pristup svojem državljaninu i oslobađanje svih aktivista. “Optužiti Amnesty i druge organizacije koje se bore za ljudska prava za terorizam je zaprepašćujuće”. (Hina)