Aktivizam, Nekategorizirano

Javna čitanja: Ana Hušman “Zašto gledati životinje?”

zivotinjeU najnovijem izdanju Javnih čitanja, Ana Hušman četvrtak, 20.12.2018., Galerija Prozori (Zapoljska 1) u 19 sati, čita esej Johna Bergera „Zašto gledati životinje?“ o povijesnom gubitku životinja, njihovoj fizičkoj i kulturnoj marginalizaciji i konačnoj spektakularizaciji koju je donijelo konzumerističko društvo.

Ana Hušman diplomirala na Odjelu za multimedije i nastavnički smjer Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Radi eksperimentalne filmove u kojima istražuje i proučava mogućnosti animacije, dokumentarnih elemenata u filmu, rada s naturščicima, mogućnostima glasa i artikulacije. Zanimaju je odnosi filmske i video slike, digitalnog fotografskog zapisa, vremena i kadra. U svojim radovima pokušava analizirati postupak stvaranja filmskog kadra i njegovo raščlanjenje. Njezini su radovi prikazani na više od dvije stotine filmskih festivala te sedamdeset samostalnih i grupnih izložbi u relevantnim institucijama; muzejima, galerijama, na bijenalima te umjetničkim manifestacijama u zemlji i inozemstvu.

John Berger (5. 11. 1926. – 2. 1. 2017), britanski likovni kritičar, romanopisac, esejist, scenarist, dramatičar i prevoditelj. Bio je uporni kritičar kapitalizma i umjetnosti u kapitalističkom društvenom i političkom kontekstu. Među njegovim najpoznatijim djelima je roman G. za koji je dobio Nagradu Booker za 1972. godinu, esej i BBC-jeva serija o likovnoj kritici Ways of Seeing te studija o europskim migrantskim radnicima Sedmi čovjek, objavljena u suradnji s fotografom Jeanom Mohrom.

Esej je za ovu priliku preveo Marko Maras.
Dizajn samizdata: Ana Labudović.

“Javna čitanja” susreti su na kojima vizualni umjetnici čitaju naglas okupljenim slušateljima. To je jednokratan i efemerni umjetnički događaj koji podrazumijeva različite intermedijalne izvedbe, reaktivacije postojećih tekstova popraćene performansima, videom, tekstovnim intervencijama ili jednostavno čitanje naglas. (Izvor Vox Feminae)