Nekategorizirano, Svijet

Jaz između bivše zapadne i istočne Njemačke nestaje

Ekonomski i socijalni jaz između zapadne i istočne Njemačke nestaje, objavio je u srijedu njemački Institut za ekonomska istraživanja (DIW).

Uz 30. obljetnicu pada Berlinskog zida, koja će u Njemačkoj biti obilježena ove subote, institut je objavio izvješće u kojem se podsjeća da je stopa nezaposlenosti na području bivše istočne Njemačke u 2005. iznosila 20,6 posto, te je bila dvostruko veća nego u tadašnjoj zapadnoj Njemačkoj.

U 2018. stopa nezaposlenosti bila je tek nešto iznad pet posto u zapadnoj, te između sedam i osam posto u istočnoj Njemačkoj, pokazalo je istraživanje DIW-a.

Savezne države u sastavu nekadašnje istočne Njemačke također hvataju korak sa zapadnim dijelom zemlje kada se radi o produktivnosti. U 2018. godini, mjereno prema bruto dodanoj vrijednosti po radniku, ona je iznosila 83 posto usporedive vrijednosti na području nekadašnje zapadne Njemačke, utvrdili su u tom institutu.

To znači da je više nego udvostručena u odnosu na razdoblje neposredno nakon pada komunizma.

Razlike koje se još uvijek primjećuju „proizlaze iz manje veličine kompanija i manjeg udjela sjedišta (velikih) kompanija“ na istoku, zaključuju autori istraživanja.