Hrvatska, Nekategorizirano

Krizni eko stožer: Smrad s Marišćine sve jači, mještani gube strpljenje

Iz udruge Krizni eko stožer Marišćina u utorak su poručili kako je unatoč obećanjima ministra okoliša Tomislava Ćorića smrad sa Županijskog centra za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Marišćina sve jači, mještani više nemaju strpljenja te kako se samo radikalnim akcijama može postići zatvaranje tog centra, prenosi Hina.

U priopćenju podsjećaju kako je ministar u ožujku mještanima iznio plan rješavanja problema smrada iz centra Marišćine po kojemu su se tijekom svibnja i lipnja trebali provesti radovi otplinjavanja te riješiti problemi štetnih emisija i onečišćenje zraka. Ministar je, podsjećaju, rekao da će, ako se tom akcijom ne uspije riješiti problem smrada i onečišćenja zraka, zatvoriti Marišćinu.

Članovi udruge smatraju da je riječ o zabludi i obmani jer radovi još traju radovi, a smrad iz Marišćine je sve jači i otrovnim emisijama djeluje na sve veće područje.

Smatraju da su uspjeli samo radovi na umjeravanju mjerne postaje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije na Marišćini te da je ona sada tako “umjerena” da ne pokazuje prekoračenja bilo kojeg parametra te da se, ako vrijednosti onečišćenja počnu rasti, jednostavno prestaje s mjerenjima.

Iz Eko stožera ističu da je ministar Ćorić u međuvremenu vrlo žurno, ignorirajući primjedbe javnosti i bezobzirno kršeći sudske odluke i zakonsku regulativu, izdao novo rješenje o okolišnoj dozvoli, u kojem se navodi da je ‘planirani vijek centra 30 godina’ te da mještane, po tome, čeka još 30 godina udisanja otrovnih tvari i plinova i život u nedostojnim uvjetima.

Bahati odgovori iz ‘Ministarstva zabluda i obmana’

Navode da su na “upućene apele, poruke, pisma i telefonske pozive dobili bahate i bezobrazne odgovore iz ‘Ministarstva zabluda i obmana’. Tvrdi se tako kako je ‘ministar zagađenja okoliša’ svoje ‘obećanje’ o smanjenju emisija sumporovodika (H2S) proveo, da mjerna stanica ne pokazuje onečišćenje i da je smrad koji se i dalje širi oko Marišćine problem vlasnika, tvrtke Ekoplus, kao operatera postrojenja, a ne trenutnog ministra i njegovog ministarstva.”

Smatraju da se ministar poigrava s građanima i manipulira činjenicama te da “očito nema granice koju ova interesno lobistička klika u ministarstvu neće prijeći u obrani neobranjivog koncepta izgradnje nefunkcionalnih, tehnološki zastarjelih, ekološki neprihvatljivih, ekonomski neodrživih i zdravstveno opasnih centara s tehnologijom mehaničko-biološke obrade koja u ovakvoj izvedbi ne postoji nigdje u svijetu.”

“Centar Marišćina, kao i istarski Kaštijun obična su odlagališta pomiješanog smeća, neuređena i neusklađena s osnovnim EU direktivama i zakonskom regulativom Hrvatske, pa stoga nekontrolirano, osim stakleničkog metana, emitiraju i otrovne plinove. ‘Obrada’ pomješanog smeća postoji samo na papiru, da se opravda bacanje smeća na smetlište, a u stvarnosti nikakva obrada i proizvodnja gorivog otpada zapravo ne postoji”, poručuje se u priopćenju.

Iz Eko stožera još su naveli da će ponovno poduzeti pravne akcije za poništenje rješenja o okolišnoj dozvoli i zatražiti sudsku zaštitu od štetnih emisija.

“Strpljenje mještana Viškova je odavno potrošeno, a sigurni su da pravne akcije neće donijeti rezultat. Opći je stav mještana da se jedino radikalnim akcijama, koje će proizvesti dovoljno jak pritisak cjelokupne javnosti, može konačno donijeti rješenje o zatvaranju smetlišta koje se pompozno naziva ŽCGO Marišćina”, poručili su iz Kriznog eko stožera Marišćina.