Nekategorizirano, Svijet

Kćeri Ilhama Tohtija uručena nagrada Saharov

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli u srijedu je na svečanosti u Strasbourgu uručio nagradu Saharov za slobodu misli kćeri Ilhama Tohtija, borca za prava ujgurske manjine koji se nalazi u kineskom zatvoru.

Europski parlament nagradu Saharov za slobodu misli 2019. dodijelio je Ilhamu Tohtiju, ujgurskom ekonomistu i borcu za prava kineske manjine Ujgura, koji je u Kini osuđen 2014. na doživotni zatvor zbog optužbi za separatizam.

Nagradu je u njegovo ime na svečanosti u Europskom parlamentu u Strasbourgu preuzela njegova kći Jewher Ilham.

Dobitnika su, na prijedlog kluba liberala “Renew Europe”, izabrali predsjednik parlamenta i predsjednici klubova zastupnika 24. listopada 2019.

llham Tohti je pripadnik ujgurske etničke skupine koju većinom čine muslimani u Xinjiangu, velikoj pokrajini na sjeverozapadu Kine koja je pod čvrstom kontrolom kineske policije.

“Ujguri su žrtve svake vrste zlostavljanja”, rekao je predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli predajući nagradu Ilhamovoj kćeri. Istaknuo je da je on svojim djelovanjem “uspio dati glas tom narodu”.

“Europski parlament traži da ga se beuzvjetno smjesta pusti na slobodu”, poručio je Sassoli i podsjetio da se u zatvorima u svijetu nalaze i drugi dobitnici nagrade Saharov, katkad upravo zato što su dobili tu nagradu.

Ilham Tohti zagovara dijalog i primjenu zakona o regionalnoj autonomiji u Kini. Osuđen je na doživotnu zatvorsku kaznu no i dalje zagovara umjerenost i pomirenje, napomenuo je Sassoli.

Od 2017. više od milijun Ujgura zadržano je u logorima u kojima ih se prisiljava da se odreknu svoga etničkog identiteta i vjerskih uvjerenja te da se zakunu na odanost kineskoj vladi, a Jewher Ilham je, zaključujući svoje obraćanje zastupnicima u Europskom parlamentu, poručila kako je njen otac bio svoj narod kada su ga trebali.

“Ujguri sada trebaju vas”, poručila je.

Kina je početkom listopada osudila nominaciju Ilhama Tohtija za nagradu Saharov i optužila Europski parlament da “podupire terorizam”.

“Na predavanjima je javno hvalio ekstremiste koji su počinili teroristička djela”, upozorio je na konferenciji za novinare Geng Shuang, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

“Zahtijevamo da Europski parlament jasno razlikuje dobro od zla, i povuče svoje nominaciju te prekine podržavati separatizam i terorizam”, izjavio je tada Geng.

Ilham Tohti je krajem rujna već dobio nagradu Vaclava Havela koju dodjeljuje Vijeće Europe, ustanova zadužena za promicanje demokracije i ljudskih prava, što je kinesko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju također oštro osudilo.

Ostali kandidati koji su ušli u najuži krug za dodjelu ove nagrade bile su kenijske djevojčice koje se bore protiv sakaćenja genitalija među ženskom djecom i troje Brazilaca koji su se istaknuli u zaštiti manjina i okoliša.

The Restorers grupa je pet studentica iz Kenije (Stacy Owino, Cynthia Otieno, Purity Achieng, Mascrine Atieno i Ivy Akinyi) i razvila je aplikaciju i-Cut namijenjenu djevojčicama koje su podvrgnute obrezivanju. Pomaže im u traženju pomoći, pronalasku centra za spašavanje i prijavljivanju slučaja vlastima.

Marielle Franco brazilska je politička aktivistkinja za ljudska prava, ubijena u ožujku 2018. Biseksualna crnkinja rođena u faveli, poznata je bila po borbi za ljudska prava mladih crnaca, žena, stanovnika favela i LGBT osoba.

Poglavica Raoni simbol je borbe protiv krčenja šuma u Amazoniji. Jedan od vođa plemena Kayapo koji je posvetio život borbi za prava starosjedioca i očuvanju Amazonije.

Claudelice Silva dos Santos, brazilska zaštitnica okoliša i ljudskih prava, poznata po borbi protiv ilegalnih drvosječa, rančera i proizvođača ugljena iz regije Praia-Alta Piranheira.

Europski parlament svake godine dodjeljuje Nagradu Saharov za slobodu misli, osnovanu u čast ruskom fizičaru i disidentu Andreju Saharovu. Nagrada je osnovana 1988. kako bi se istaknulo iznimne pojedince i organizacije koji se bore za ljudska prava i fundamentalne slobode.

Prošlogodišnja nagrada dodijeljena je ukrajinskom filmskom redatelju Olegu Sencovu.

Dobitniku se dodjeljuje i 50 tisuća eura. (Hina)