Nekategorizirano, Svijet

BiH: Tisuće sudionika krenuli na “Marš mira” ka Srebrenici

Tisuće sudionika krenule su u ponedjeljak iz okolice Tuzle ka Srebrenici na pohod nazvan “Marš mira” kojim se već godinama obilježava obljetnica genocida što su ga nad srebreničkim Bošnjacima 1995. godine počinile vojne i policijske snage bosanskih Srba, prenosi Hina.

Prema procjenama organizatora i do pet tisuća ljudi okupilo se u mjestu Nezuk, odakle su krenuli ka memorijalnom kompleksu u Potočarima gdje će 11. srpnja ponovo biti održana središnja komemoracija žrtvama genocida počinjenog prije 24 godine.

Sudionici marša do srijede će prijeći put dug oko stotinu kilometara trasom kojom su se Bošnjaci, nakon pada zone pod zaštitom Ujedinjenih naroda, iz Srebrenice pokušali probiti iz obruča srpskih snaga do teritorija koji je bio pod nadzorom Armije BiH.

Na tom su putu bilo izloženi neprestanim napadima, a brojni su izgubili život i u minskim poljima.

Jedan od sudionika je i Naser Orić, nekadašnji zapovjednik obrane Srebrenice, koji je sve pozvao na dostojanstveno podsjećanje na žrtve najvećeg ratnog zločina počinjenog na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

“Neka se nikome ne ponovi ono što su iskusili oni koji su preživjeli taj marš smrti 1995. godine”, kazao je Orić uoči pohoda.

Na groblju u sastavu memorijalnog kompleksa u Potočarima ovog 11. srpnja će biti pokopani posmrtni ostaci 33 žrtve čija su tijela nakon rata pronađena u nekima od masovnih grobnica.