Nekategorizirano, Svijet

Mogherini i Hahn: U Srebrenici 1995. godine srušene sve ljudske vrijednosti

Mogherini_HahnVisoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i europski povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn u utorak su posebnom izjavom podsjetili na obljetnicu genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice ističući kako taj događaj mora biti poticaj na suradnju i razumijeva s ciljem da se zločini poput onih iz 1995. nikada više ne ponove, prenosi Hina.

U zajedničkoj izjavi Moghrini i Hahn su istaknuli kako su 22 godine nakon srebreničkog genocida dijele bol obitelji koje su tada izgubile svoje najbliže i odaju počast žrtvama.

“Vrijednosti koje su tako žestoko prekršene prije 22 godine – poput poštivanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti – sada su u središtu našeg odnosa s Bosnom i Hercegovinom i njenim građanima, na putu ka EU integracijama”, stoji u izjavi.

U izjavi se podsjeća kako će se na tom tragu razgovarati i u srijedu u Trstu gdje se održava summit Berlinskog procesa suradnje država regije s članicama EU-a.

“Proces pristupanja EU-u je tu kako bi pružio potporu cijeloj regiji ka pomirenju, pravdi i suradnji”, stajalište je Mogherini i Hahna.