Nekategorizirano, Svijet

Trump ponovo zgrozio izjavama o pobačaju

Izjava Trumpa izazvala je lavinu kritika i pristaša i protivnika pobačaja, uključujući i suparnike u predsjedničkoj utrci.
Izjava Trumpa izazvala je lavinu kritika i pristaša i protivnika pobačaja, uključujući i suparnike u predsjedničkoj utrci.

Nakon što je televizija MSNBC objavila dio intervjua s Trumpom, američki multimilijarder je ublažio svoju izjavu rekavši najprije da bi to pitanje trebale riješiti savezne države, a potom da bi trebali odgovarati liječnici koji izvode pobačaje.

“Pravno ne bi trebala odgovarati žena, nego liječnik ili bilo koja druga osoba koja obavlja tu nezakonitu stvar”, naveo je Trump u najnovijoj izjavi. “Žena i dijete u njezinu trbuhu su u tom slučaju žrtve”, dodao je.

Njegove ranije izjave izazvale su oštre reakcije aktivista koji brane pravo na pobačaj i onih koji mu se protive.

Pobačaj je već dugo vremena kontroverzno pitanje američke politike, iako ga je Vrhovni sud legalizirao prije više od 40 godina.

Zabrana pobačaja postala je ključni dio političkih programa većine konzervativnih političara.

Trump je dobio potporu republikanskih birača prodavajući im priču da nije dio političke elite u Washingtonu. No, nekretninski mogul iz New Yorka, koji se nekoć zalagao za pravo na pobačaj, pod pritiskom je konzervativaca da dokaže kako je jedan od njih. Istovremeno izazviva kritike zbog komentara na račun žena i manjinskih skupina.

“Naravno da žene ne bi trebalo kažnjavati”, rekao je Trumpov republikanski protukandidat John Kasich dodajući da se protivi pobačaju, osim u posebnim slučajevima kao što je silovanje.

Senator Ted Cruz iz Teksasa, treći kandidat za republikansku nominaciju za izbore 8. studenoga, rekao je da Trump nije dobro promislio o tom pitanju. “Ono što se često zanemaruje jest da zalagati se za život ne znači samo štititi prava nerođene djece, nego i majke”, istaknuo je.

Zgroženi Trumpovom izjavom su i zagovornici prava na pobačaj.

“To što je Donald Trump rekao je strašno i opasno. Uvijek iznova me šokiraju stvar koje izgovara”, rekla je demokratska kandidatkinja Hillary Clinton. “Još je jednom pokazao tko je on”, dodala je.