Nekategorizirano, Svijet

Klimatski aktivisti prosvjedovali pred zgradom Amazona u Parizu

Nekoliko stotina klimatskih aktivista prosvjedovalo je u utorak ispred zgrade Amazona u Parizu i dva regionalna distribucijska centra u Francuskoj u sklopu pojačanih demonstracija u borbi protiv klimatskih promjena, prenosi Hina.

Prosvjed su podržale skupine “Prijatelji Zemlje” i “Žuti prsluci”, koja je mjesecima prosvjedovala protiv predsjednika Emmanuela Macrona.

Oko 240 osoba blokiralo je pristup glavnom uredu Amazona u Parizu, navode organizatori, gdje su kritizirali poslovne prakse internetskog diva i govorili da ne plaćaju dovoljne iznose poreza i ne isplaćuju pravedne plaće radnicima.

Oko 70 ljudi blokiralo je distribucijski centar u južnom gradu Toulouse i još 80 okupilo se ispred centra u gradu Lille na sjeveru gdje su radnici prisiljeni na odlazak kući, a rad obustavljen, navode organizatori.

Amazon je u izjavi poslanoj Reutersu naveo da poštuje pravo prosvjednika i izražavanje njihova mišljenja, ali je branio svoje poslovne prakse i poručio da je platio sve poreze.

“Ponosni smo na naše radno okruženje i tisuće zaposlenika koje imamo u Francuskoj”, navode. “Pozivamo sve koji žele posjetiti bilo koje naše sjedište da dođu i stvore svoje vlastito mišljenje”, dodaju iz Amazona.

Ranije su iz Amazona najavili da će stvoriti novih 1.800 radnih mjesta i povećati broj stalnog osoblja na 9.300 do kraja godine.

Prosvjednici navode da ih je razbjesnilo izvješće objavljeno prošlog tjedna po kojemu Francuska zaostaje u ispunjavanju obveza o smanjenju emisija CO2 i borbi protiv klimatskih promjena.

“Trebamo biti radikalni s našim zahtjevima”, rekla je Alma Dufour iz skupine “Prijatelji Zemlje”. “Više ne možemo poduzimati male korake kada je riječ o klimatskim promjenama. Potrebna nam je transformacija sustava”, dodala je Dufour.

Organizatori tvrde da namjera nije bila ugasiti Amazon u Francuskoj već da otkažu planove za proširenjem u 2020. godini.