Hrvatska, Nekategorizirano

Prosvjednici protiv Frljića upali u kazalište

frljic_crProsvjednici su stajali pred Kazalištem držeći višemetarsku hrvatsku zastavu i transparente “Sotono, odlazi iz našeg grada”, “Split ima svoju kulturu”, “I u ratu i u miru mi smo spremni”, “Ne izazivajte nas”, “Ova predstava me vrijeđa”; nosili raspelo, a za vrijeme prosvjeda čuli su se uzvici “nema predstave” i “ne damo da nam vrijeđaju Isusa”, prenosi Hina

Skupina specijalne policije je nešto poslije 19 sati, 40-ak minuta prije početka predstave, došla pred HNK i zatražila od prosvjednika da se pomaknu od ulaza, postavila željeznu ogradu i stala iza nje čuvajući pristup zgradi.

U HNK su rekli kako oni ne planiraju otkazati predstavu, čiji je početak bio predviđen u 20 sati, ali u 20,20 sati još nije počela. Policija je ‘zauzela’ kazalište i kako počela s izbacivanjem pojedinaca iz teatra koji pjevaju pravaške pjesme, javlja Slobodna Dalmacija.

Prije 15-ak minuta započeli su sa snimanjem situacije i publike, nakon čega su trojicu prosvjednika ‘izvukli’ iz kazališta. Inače, ispred kazališta je žestoko napadnut i dramaturg te publicist Jasen Boko. Optužili su ga prosvjednici da je vrijeđao osjećaje vjernika. Boko se pak pokušao ispričati prosvjednicima, uvjeravajući ih da to za što ga optužuju nije istina.

Njegova isprika nije prihvaćena. Policajci u civilu naposljetku su Boku otpratili do ulaza u kazalište.

Prosvjednici su molili “Oče naš”, pjevali Thompsonovu pjesmu “Mom Bogu”, “Zovi samo zovi”, puhali u pištaljke i trube, skup je završen pjesmom “Rajska djevo kraljice Hrvata”.

Prosvjednici stoje na Trgu ispred zgrade Kazališta i razgovaraju sa specijalcima, ističu da Hrvatsko narodno kazalište nije privatno, nego je i njihovo, to jest narodno.