Hrvatska, Inicijative, Nekategorizirano

Platforma za dobrotvorni fundrising “Čini dobru stvar” u dvije godine prikupila 240 tisuća kuna i postaje regionalna

Arhivska fotografija: događanje na Cvjetnom trgu u sklopu javnozdravstvene akcije „Uhvati ritam“ održane povodom Mjeseca borbe protiv raka dojke, listopad 2017., foto: cinidobrustvar.hr
Arhivska fotografija: događanje na Cvjetnom trgu u sklopu javnozdravstvene akcije „Uhvati ritam“ održane povodom Mjeseca borbe protiv raka dojke, listopad 2017., foto: cinidobrustvar.hr

Na društvenoj online platformi “Čini pravu stvar” do sada je prikupljeno 240 tisuća kuna za pomoć raznim udrugama u Hrvatskoj, a tvrtka Vipnet koja ju je pokrenula u utorak je obilježila dvije godine te platforme i najavila njezinu regionalizaciju na zemlje u kojima posluju ostale članice Telekom Austria Grupe.

Platformu za dobrotvorni fundrising “Čini dobru stvar” 2016. pokrenuli su zaposlenici Vipneta želeći tim putem pomoći u povezivanju udruga s onima koji im žele pomagati, kao i drugima kojima je potrebna bilo kakva pomoć, uz mogućnost da se svatko angažira koliko može i uz pomoć prijatelja ili poznanika prikupi donacije za neki dobrotvorni cilj po izboru.

“Vrata platforme otvorena su svima koji žele pomagati i širiti pozitivne priče, a mi u Vipnetu smo odlučili otići i korak dalje te smo tu platformu kao primjer društveno odgovornog poslovanja predstavili i drugim članicama Telekom Austria Grupe, koje posluju u više zemalja regije, Austriji, Sloveniji, Bugarskoj, Srbiji i dr. Njima se to svidjelo te se očekuje da će se putem toga ubuduće moći skupiti novac i za potrebe udruga izvan Hrvatske”, istaknula je direktorica korporativnih komunikacija Vipneta Martina Rizman Matić.

S obzirom da će taj telekom do kraja ove godine promijeniti naziv u A1 Hrvatska, Vipnet je, kako je kazala, u sklopu humanitarne akcije kao simbolični oproštaj od Vip brenda prikupio promotivni materijal sa starim logom te ga prodao zaposlenicima pri čemu su skupili 40 tisuća kuna koje će putem platforme “Čini pravu stvar” donirati regionalnoj udruzi Mirno more, poznatoj po organizaciji najvećeg jedriličarskog projekta za djecu i mlade slabijeg socijalno-ekonomskog statusa.

“U dvije godine platforma je narasla, a osim skupljenih 240 tisuća kuna na nju se registriralo 38 udruga, što je 17 više nego u prvoj godini rada. Raste i broj ambasadora platforme-pojedinaca koji nastoje pomoći i koji su do sada pokrenuli više od 80 raznih izazova za prikupljanje pomoći, koji nije uvijek i samo u novcu, nego primjerice i u edukaciji, beplatnom smještaju na moru i drugo”, rekla je Rizman Matić.

Među ambasadorima u prve dvije godine istaknu se primjerice Bruno Šimleša skupivši više od 32 tisuće kuna za pomoć udruzi oboljelih žena od karcinoma “Sve za nju”, a tu su i brojni drugi, poput Tadije Glasnović Zelke koji je vozio biciklistički maraton za pomoć djeci-leptirima, bjelovarskih Argonauta, Marka Kosa, Ivice Kostelića itd.

Neki od njih su bili i na svečanosti u povodu drugog rođendana platforme, s koje je jedan od mlađih ambasadora, student treće godine matematike Josip Pupić poručio da je sretan što može pomagati onima kojima je to potrebno.

“Platforma ‘Čini pravu stvar’ je pozitivna priča s ljudima dobra srca koji žele pomagati drugima i šteta je da se takve dobre priče slabo čuju u javnosti i u medijima. Kako sam matematičar i vjerujem da je matematika važna za život odlučio sam pomagati tako da odlazim s prijateljima u srednje škole i promoviram tu znanost, ali i u rješavanju zadataka. Sada nama je novi izazov skupiti novac kako bi za vikende mogli odlaziti u Osijek i pomagati djeci u učenju”, rekao je Pupić.