Nekategorizirano, Svijet

Klimatski pokret ‘Petkom za budućnost’ započeo u Koelnu petodnevni danonoćni prosvjed

Klimatski pokret mladih ‘Petkom za budućnost’ započeo je u ponedjeljak ujutro u njemačkom gradu Koelnu danonoćni petodnevni prosvjed protiv klimatskih promjena, kojega planira održavati do petka.

Sudionici su u 9 sati ujutro započeli prosvjed u srcu povijesne jezgre Koelna zahtijevajući veći angažman u borbi protiv klimatskih promjena.

Pokret ‘Petkom za budućnost’ izrastao je iz inicijative švedske tinejdžerke Grete Thunberg da mladi u Švedskoj, a potom i u drugim zemljama diljem svijeta, dignu svoj glas protiv klimatskih promjena i petkom umjesto u školu odlaze na prosvjede tražeći veću odgovornost i angažman vlasti protiv klimatskih promjena. Mladi su izabrali petak kao dan kada prosvjeduju protiv pasivnosti vlasti ili kako kažu klimatske krize.

Prosvjednici namjeravaju završiti prosvjed u Koelnu posljednji dan škole prije ljetnih praznika.

U petak će biti zatvaranje skupa, najavila je glasnogovornica pokreta dodavši da posljednji tjedan prije školskih praznika obično nema više učenja pa se vrijeme može bolje iskoristiti.

Već mjesecima studenti i srednjoškolci širom svijeta prosvjeduju petkom s ciljem da povećaju senzibilitet javnosti vezano uz klimatske promjene. (Hina)