Hrvatska, Nekategorizirano

Ministarstvo potvrdilo: Nema više ubijanja u skloništima!

image_2_11428U kolovozu i rujnu 2016. godine iznimno velik broj građana ostavio je svoje komentare u javnoj raspravi o nacrtu Prijedloga Zakona o zaštiti životinja. Tek nedavno objavljena su izvješća na sve komentare. Među najglasnijim zahtjevima javnosti bio je onaj da se zabrani usmrćivanje životinja u skloništima nakon 60 dana, što je i prihvaćeno!

Još uvijek aktualni Zakon o zaštiti životinja propisuje da se životinju iz skloništa može nakon 60 dana usmrtiti, što iskorištava velik broj „skloništa” u Hrvatskoj. No u odgovoru Ministarstva poljoprivrede na komentare u javnoj raspravi navodi se da je navedeni članak izmijenjen „na način da životinja iz skloništa koja se ne vrati vlasniku, ostaje u skloništu do udomljenja.”

Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, izjavio je: „Nakon stupanja na snagu zabrane uzgoja životinja za krzno početkom ove godine, za što se 10 godina zalagala većina javnosti, vijest o prihvaćanju zahtjeva da se konačno prekine ubijanje životinja u skloništima zaista ohrabruje! Iz dana u dan dobivamo velik broj reakcija oduševljenih građana koji su zahvalni Ministarstvu poljoprivrede na čelu s ministrom Tolušićem. Cijene, kao i mi, pozitivne pomake u Zakonu o zaštiti životinja i spremnost nadležnog ministarstva da uvaži zahtjeve javnosti i udruga za zaštitu životinja za povećanjem razine zakonske zaštite životinja.”

Novi Zakon o zaštiti životinja trebao bi, prema najavama, ići na izglasavanje u Vladu i Sabor još ovaj mjesec. Prijatelji životinja vjeruju da će i saborski zastupnici dati podršku zabrani usmrćivanja životinja u skloništima, kao i drugim dobrim odredbama u Prijedlogu Zakona.

Više informacija može se naći na www.prijatelji-zivotinja.hr.