Hrvatska, Nekategorizirano

Solidarnost: Sklonište Dumovec prikupilo čak 1300 kilograma hrane za pse u Dvoru

Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u nekoliko je dana prikupilo čak 1300 kilograma pseće hrane i dostavilo je u Vaniće za više od 130 pasa o kojima skrbi Udruga za zaštitu životinja Anima Dvor.
Udruga za zaštitu životinja Anima Dvor iz Vanića, sela kraj Dvora, danima je bila odsječena od svijeta. Naime, zbog pandemije novog koronavirusa prekinute su mnogobrojne veze donatora i volontera s udrugom. Udruga se trenutačno skrbi o 130 odraslih pasa i osam štenaca. Zalihe hrane bile su im pri kraju, pa su u pomoć priskočile zagrebačke tvrtke i građani.

Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u nekoliko je dana prikupilo čak 1300 kilograma pseće hrane i dostavilo je u Vaniće.

“Nažalost, udruga nema potporu općine i naš opstanak ovisi isključivo o dobrim ljudima. Za naše pse potrebno nam je najmanje 55 kilograma hrane dnevno, u blizini nemamo odgovarajuću veterinarsku skrb, pa pse prevozimo do Zagreba u Kliniku Kreszinger, a i dosta smo udaljeni od gradova čiji su stanovnici spremni udomiti pse. Dakle, i inače nam je teško, a karantena nam je donijela dodatne probleme. U sve ovo ušli smo otvorenoga srca i to nas vodi i u ovome razdoblju. Zahvalni smo svima koji stoje iza ove donacije“, kazala je Ivana Begović, predsjednica udruge Anima Dvor.

Uz nju za pse se brinu njezin suprug Adrian Pavlović i četverogodišnja kći Mila. Oni su uz srce, psima otvorili i vrata svojega doma. Tako kod njih psi o kojima se brinu, borave u dvorištu, ali se dobrodošlo osjećaju i u kući.

Ivana Begović s psima

Kako su ukućani posve podređeni brizi za pse, komentiraju kako im karantena teško ne pada. Ni prije nje nisu mnogo napuštali dom. Polako im sve, priznaju, postaje teže jer godine donose narušeno zdravlje i nove brige.

“Uvijek je nadahnjujuće susresti se s ljudima koji žive ljubav prema životinjama, a posebno kada u obzir uzmemo okolnosti u kojima djeluju udruge poput Anime Dvor. Zagrepčani i Grad Zagreb na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem kontinuirano pomažu udrugama za zaštitu životinja, a u situacijama poput aktualne, moramo još i više. Zato Sklonište nastavlja prikupljati hranu za pse i mačke te je dostavljati udrugama u potrebi“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba u sklopu kojega djeluje Sklonište u Dumovcu.

Svima koji mogu darovati hranu za pse i mačke, preporučuje se da pošalju poruku na e-adresu: prijave@dumovec.hr. Nakon toga Sklonište se s građanima i tvrtkama dogovara oko preuzimanja donacije.

Najviše hrane za udrugu Anima Dvor, uz građane, darovale su udruga Noina Arka i tvrtka Pohit. (Hina)