Nekategorizirano, Svijet

Komisija usvojila metodologiju za mjerenje rasipanja hrane

FAH
FAH

Europska komisija u ponedjeljak je usvojila zajedničku metodologiju za mjerenje rasipanja hrane koja bi trebala omogućiti lakše praćenje i rješavanje toga problema.

Svake godine oko 20 posto hrane proizvedene u EU-u je izgubljeno ili završi u otpadu, što čini društveno, ekološki i ekonomski neprihvatljivu štetu. Kako bi se moglo učinkovito djelovati potrebno je imati više podataka o rasipanju hrane nego što je sada dostupno, navodi Komisija.

“Rasipanje hrane je neprihvatljivo u svijetu u kojem milijuni ljudi gladuju i u kojem se smanjuju naši prirodni resursi, koji omogućavaju život. Upravo zato smo definirali prevenciju rasipanja hrane ključnim prioritetom u stvaranju kružnog gospodarstva i održivog društva. Kako bismo mogli to promijeniti moramo moći primjereno mjeriti rasipanje hrane”, rekao je prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

Metodologija mjerenja temelji se na zajedničkoj definiciji rasipanja hrane, koja će omogućiti zemljama članicama mjerenje viška hrane na svakom stupnju opskrbnog lanca.

Od zemalja članica se očekuje da uspostave okvir za praćenje s novim podacima počevši od 2020. a prvo izvješće trebaju dostaviti Komisiji 2022. godine. (Hina)