Aktivizam, Nekategorizirano

Kratkometražni film “Blink” Jakova Labrovića u konkurenciji filmskog festivala Slobodna zona

ac1fa33ba32978f67d81– Kratkometražni film “Blink” Jakova Labrovića, koji istražuje probleme shizofrenije, uvršten je u natjecateljski program regionalne selekcije filmskog festivala Slobodna zona, nakon što je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film na 15. Liburnia Film Festivalu, priopćili su iz splitskog kolektiva ROOM 100.

Slobodna zona se održava u Beogradu, Novom Sadu i Nišu od 1. do 6. studenog i predstavit će filmove koji preispituju i stavljaju u prvi plan teme o kojima se malo govori.

Selektori Jelena Maksimović i Ivan Bakrač odabrali su regionalni natjecateljski program, u okviru kojeg će biti prikazano 10 dugometražnih i 10 kratkometražnih dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova pod nazivom „Ka kolektivnoj nježnosti“. U pitanju su strukturalno i tematski različita ostvarenja koje spaja nježnost u autorskom pristupu izražena kroz borbu za ravnopravnost i slobodu.

U konkurenciji međunarodne, regionalne i 14plus selekcije biti će predstavljeni filmovi “Summer 1993” Carle Simon, “I Am Not Your Negro” Raoula Pecka, “Komunia” Anne Zamecke, “A Ciambra” Jonasa Carpignanoa, “Muškarci ne plaču” Alena Drijevića, “Buffet Željezara” Gorana Devića, “Dan oslobođenja” Morten Travika i Ugisa Olte itd.

Dokumentarac “Blink” intimno je i potresno filmsko ostvarenje o različitim psihofizičkim ekspresijama shizofrenije. “Blink” počinje susretom braće Jakova i Ivana – koji boluje od shizofrenije – u Beču, gdje je Ivan proveo dva mjeseca nakon nestanka iz obiteljske kuće.

Po povratku u Hrvatsku, Jakov snima Ivanov život i liječenja u psihijatrijskim klinikama u Splitu, Rabu i Ugljanu, često u tajnosti, kako bi izložio svu brutalnost i nečovječnost liječenja te pravi utjecaj lijekova na psihičko i fizičko stanje hospitaliziranih, kaže se.

„Blink“ je prvo filmsko ostvarenje Jakova Labrovića, akademskog kipara i suvoditelja nagrađivanog splitskog izvedbenog kolektiva ROOM 100. Taj se kolektiv bavi produkcijom i distribucijom predstava i performansa „rubnog“ suvremenog cirkusa. Film “Blink” četvrti je projekt u seriji umjetničkih produkcija ROOM 100 koje se tematski bave shizofrenijom i prvi u formi filma.

Jakov Labrović i Antonia Kuzmanić temu shizofrenije istražuju od 2008. godine s višestrukim ciljem produbljivanja vlastitog razumijevanja ove bolesti, koja ih se i privatno dotiče, iznalaženja načina na koje se s njome čovjek može nositi kada se javi u njegovu obiteljskom krugu te u konačnici informiranja i senzibiliziranja javnosti o njezinim različitim dimenzijama,  navodi  ROOM 100

“Blink” je premijeru imao na 10. Festivalu mediteranskog filma Split, u programu Ješki, u kojem je osvojio treći broj glasova publike.