Nekategorizirano, Svijet

Liječnici bez granica: Uvjeti u sirijskom logoru su katastrofalni

Foto: Médecins Sans Frontières (MSF)

Humanitarna organizacija Liječnici bez granica (MSF) obznanila je da su u izbjegličkom logoru al-Hol u sjeveroistočnoj Siriji uvjeti katastrofalni.

U detaljnom izvješću objavljenom u ponedjeljak MSF kritizira nedostatak zaštite od nasilja, bezakonje i humanitarnu situaciju u kojoj su deseci tisuća bivših pristaša Islamske države i članovi njihovih obitelji.

“Između dviju vatri smo: sigurnosnih snaga i ekstremista. To je vrsta zatvora. Tu nema slobode …”, navodi se u izvješću izjava jednog stanovnika logora.

Mnogi se boje da će se sigurnosni i životni uvjeti još pogoršati i da bi mogli doživotno zapeti ondje.

Prema podacima UN-a u logoru živi više od 50.000 ljudi, mnogi od njih su žene i djeca, kao i strani državljani.

Humanitarna organizacija upozorava u izvješću na sve veći utjecaj ekstremističkih skupina u logoru i kritiziraju loše upravljanje kurdskih Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje podržava SAD, nadležnih za logor.

U izvješću se dodaje da su roditelji i skrbnici izrazili duboku zabrinutost za dobrobit i psihosocijalni razvoj svoje djece.

Također se kaže na temelju iskaza njihovih pacijenata, stanovnika al-Hola i svjedočanstava njihova osoblja da su ljudi u logoru nemaju mogućnost zarađivati za život te da su “i dalje držani u uvjetima nalik zatvorskim s vrlo ograničenim pristupom osnovnim službama”.(Hina)