EHO, Nekategorizirano

Manifestacija “Knjiga za knjigu” u Društvenom centru Laurentius

U petak, 22. 4. 2022. u 17 sati, udruga „Kolajna ljubavi“ organizira manifestaciju pod nazivom ”Knjiga za knjigu” na adresi Društvenog centra Laurentius, Dr. Franje Tuđmana 6, u Lovreću. Manifestacijom se želi potaknuti polaznike radionica na čitanje i posuđivanje, odnosno razmjenu knjiga. Svečanim događanjem će se obilježiti otvaranje kućice za knjige i prve besplatne knjižnice u Imotskoj krajini te premijerno predstavljanje slikovnice “S Tinićima u gostima 1”.

Povodom Svjetskog dana knjige na manifestaciji će se predstaviti i kućica za knjige, koja se smjestila u prostoru samog Društvenog centra Laurentius. Nju su od drveta i ekoloških materijala izradile vrijedne ruke sudionika ekoloških dnevnih boravaka u Centru pod mentorstvom Željka Tandare i Zavičajne eko udruge „Ričice“. Budući da je kućica za knjige zapravo svojevrsna otvorena knjižnica iz koje se mogu posuditi, ali i pokloniti knjige i slikovnice, organizatori žele potaknuti djecu i mlade na čitanje koje je jako važno za njihov razvoj. Čitanjem otvaraju jedan novi svijet prepun avantura, novih saznanja kroz koja uče, razvijaju svoj govor te nadopunjavaju vokabular. Naravno, kućica za knjige najmijenjena je svima sa svrhom da omogući besplatnu razmjenu knjiga te učini pisanu riječ dostupnom i onima koji si kupovanje istih ne mogu priuštiti.

Ujedno će na taj dan i naša svestrana Imoćanka Vesna Ujević predstaviti slikovnicu za djecu “S Tinićima u gostima 1”. U stvaranju slikovnice zavičajne tematike sudjelovali su nastavnici i učenici OŠ “Josip Jović” iz Aržana, OŠ “Ivan Goran Kovačić” iz Ciste Velike i OŠ “Tin Ujević” iz Krivodola. Oni će pročitati najinteresantnije odlomke slikovnice koja, kroz tri priče protkane dječjom maštom i humorom, slavi ljepote imotskog zavičaja kroz zgode vile Smokvice, seoskog pjevača gange Gangaša, Kamenka, babe Travulje i mnogih drugih.

Manifestacija “Knjiga za knjigu” samo je jedan od vrijednih kulturnih doprinosa Imotskoj krajini koji nastaju djelovanjem lovrećkog Društvenog centra.
Naime, projekt „Društveni centar Laurentius“ provodi se kroz suradnju pet udruga iz Imotske krajine i općinom Lovreć, a svi koji se požele uključiti i više su nego dobrodošli. Ukupna vrijednost projekta je 1.908.272,42 kuna, a sredstva su osigurana iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i Europskog socijalnog fonda (85%) u okviru poziva „Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice”.
Vrata Laurentiusa su otvorena za sve zainteresirane za sudjelovanje na manifestaciji, a osiguran je i besplatan prijevoz za prisutne.
Pridružite se proslavi Svjetskog dana knjige u Društvenom centru Laurentius i ponesite knjigu za razmijeniti jer ćete primjerke slikovnice “S Tinićima u gostima 1” svakako dobiti na dar – zaključuje u pozivu udruga „Kolajna ljubavi“.

Kalendar aktivnosti Centra i sve novosti možete pratiti putem web stranice: https://laurentius.com.hr/, putem Facebook-a: Društveni centar Laurentiusa te putem Instagrama: drustvenicentar_laurentius_.