EHO, Nekategorizirano

Marunuša i Eko društveni poduzetnici: Mali projekt za čovječanstvo, ali velik za preporod kninskog kraja

Izleti kanuima na rijeci Krki kroz Knin su dijelić turističkih potencijala kninskog kraja

Knin i okolica bogati su prirodnim ljepotama i svakovrsnim znamenitostima, no unatoč tome i dalje su među najslabije gospodarski razvijenim dijelovima Hrvatske. Valjda ne još zadugo. Vrijeme je za promjene – na bolje. U nekim drugim okolnostima i uređenijim državama to bi odavno bio međunarodno poznati ‘turistički biser’ i ‘mala Švicarska’, a održivi i pametni turizam koji se oslanja na očuvanom krajoliku u kombinaciji s ekološkim poljodjelstvom bio bi i jest dobitna kombinacija za gospodarski i društveni oporavak kninskog kraja, navodi se na stranici http://tris.com.hr/.

Entuzijasti u Kninu i okolici već niz godina nastoje poduzimati korake u tom smjeru, male za čovječanstvo, ali velike za Knin. Među takvima je i novi projekt „Eko društveni poduzetnici“ Naime, u utorak, 10.11.2020. godine u Kninu s početkom u 11 sati u dvorani Studentskog doma „Fra Lujo Marun“ (Ul. Kralja Petra Krešimira IV br. 22) održana je početna konferencija (predstavljanje javnosti) projekta „Eko društveni poduzetnici“.

Nositelj projekta je MARUNUŠA j.d.o.o, vrijednost projekta iznosi 1.145.410,00 kn., a sufinancira se sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.Udio EU potpore je 85%, ostatak od 15% sufinancira se iz Državnog proračuna RH.

Dimitrije Dujmović, voditelj projekta, održao je prezentaciju o ciljevima, aktivnostima i očekivanim rezultatima projekta. Nakon prezentacije uslijedila su pitanja posjetitelja koje je najviše zanimalo dodatno pojašnjenje pojma društvenog poduzetništva i kako započeti poslovanje kao društveni poduzetnik.

Prikazan je je i kratki film koji je nastao u sklopu Festivala ruralne kulture 13 s ciljem promoviranja prirodnih i kulturnih posebnosti grada Knina. Nakon početne konferencije druženje je nastavljeno uz prigodni domjenak.

S početne konferencije Eko društvenih poduzetnika

Dakako, sve aktivnosti početne konferencije održane su u skladu s epidemiološkim preporukama vezanim uz pandemiju virusa SARS-CoV-2, a organizacija početne konferencije sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda.

Inače, predviđeno trajanje provedbe ovog projekt je 30 mjeseci, odnosno od 17.9.2020. do 17.3.2023., no jasno je kako će se njegov korisni učinak produljiti dugi niz godina nakon formalnog završetka projektnih aktivnosti, kako se to kaže.

Projekt će provoditi zaposlene i nezaposlene osobe koje su članovi Ekološke udruge „Krka“ Knin i MARUNUŠA j.d.o.o te će se baviti gospodarskom djelatnošću u skladu s načelima društvenog poduzetništva, a koristi će imati građani i turisti koji će imati priliku koristiti postojeće i nove usluge društvenog poduzeća „MARUNUŠA j.d.o.o.“.

  • – Cilj projekta je stvoriti preduvjete za održivi razvoj ruralnih sredina s područja Šibensko-kninske županije te unaprijediti društveno odgovorne gospodarske djelatnosti jačanjem kapaciteta i povećanjem znanja i vještina zaposlenih i nezaposlenih članova udruge „Krka“ i MARUNUŠA j.d.o.o. za obavljanje društveno-poduzetničkih aktivnosti – pojašnjava Dimirije Dujmović.

Aktivnosti projekta su ili će biti priprema društveno-poduzetničkih aktivnosti kroz poslovni marketinški plan, edukacija i osposobljavanja sudionika, nabava opreme, izrada turističkih paketa, besplatno korištenje usluga za socijalno osjetljive skupine.

Poseban naglasak je na aktivnostima širenja koncepta društvenog poduzetništva u RH putem serije predavanja, radionica i info kampanja). Treba napomenuti kako će biti osmišljena 4 paketa turističkih usluga koji će obogatiti turističku ponudu kninskog kraja.

A kako bi sve dobilo na većem značaju, te kao bi se i žitelji Knina aktivno uključili u projektne zamisli, bit će omogućeno besplatno korištenje usluga MARUNUŠA j.d.o.o. socijalno osjetljivim skupinama sa područja Grada Knina i to 2 puta tjedno kroz 18 mjeseci za vrijeme trajanja projekta.

…………………………………………

Projekt je odobren na Pozivu na dostavu projektnih prijedloga „Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I.“.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.