Aktualno, Nekategorizirano

Ministarstvo kulture na webu objavljuje kulturne sadržaje online

Ministarstvo kulture na svojim stranicama, u rubrici Kulturni sadržaji online, objavljuje informacije i najave kulturnih sadržaja koji će se prenositi putem raznih distribucijskih kanala kako bi oni, s obzirom na to da se ne mogu održavati pred publikom, ipak bili dostupni.

Sadržaji su podijeljeni u četiri kategorije – audiovizualni, glazbeno-scenski, muzeji i izložbeni sadržaji te književnost, knjižnice i arhivi.

Među ostalim, podsjećaju da je osnovana nova digitalna platforma R+, kao mjesto gdje će se zainteresirani moći kreativno izraziti, podijeliti svoje priče, iskustva, potražiti informaciju.

Najavljene su i aktivnosti digitalne filmske karantene Pulske filmske tvornice, Kino Mediterana i Restarta s besplatnim filmovima, ZagrebDox Pro online, online festivala My Darling Quarantine u partnerstvu s Motovun Film Festivalom, ponudu Croatian.film platforme hrvatskih kratkometražnih filmova te besplatni sadržaji Mreže nezavisnih kina Kino.hr.

Prenose i pozdrav glazbenika HNK Split publici prigodni videom, prvim u planiranom nizu, Teatar Tirena obilježava Svjetski dan kazališta za djecu i mlade pokretanjem video serijala kreativnih zadataka i dramskih igara “Mašta je supermoć”.

Zagrebačko kazalište mladiih pridružilo se pokretu #OstaniteDoma online predstavama po izboru – na društvenim mrežama će objavljivati poveznice putem kojih će se moći pristupiti online izdanju predstava, a MiniMini ciklus Zagrebačke filharmonije svoje koncertne predstave emitira na YouTubeu.

“U lutkarsko s kauča” je program Gradskog kazališta lutaka Rijeka koji će svaki petak u 12 sati na svojoj službenoj Facebook stranici postaviti poveznicu putem koje će publika moći pogledati neke od uspješnih predstava tog kazališta.

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka najavilo je stvaranje posebnog programa “Zajc uz vas“, dostupan putem kazališnog Youtube kanala te društvenih mreža, a HNK u Zagrebu omogućuje gledanje predstava Opere, Drame i Baleta.

CeKaTe Teatar će u programu #kulturaonline održavati online radionice i prenositi predstave, Kazalište Mala scena će svoje predstave prenositi online uživo, ali i naknadno.

Istarsko narodno kazalište u Puli obilježit će u petak i subotu Svjetski dan kazališta za djecu i mlade u petak, emitiranjem na Facebooku svoje ovosezonske predstave “Kraljević i prosjak” u režiji Luke Mihovilovića.

Hrvatska glazbena unija snimila je niz edukativnih videa s ciljem popularizacije glazbe ali i vrhunskih glazbenika, istaknutih članova udruge.

Muzeji su također preselili u virtualni svijet, među njima su zasad Galerija Meštrović Split, Muzej Sinjske alke, Dvor Trakošćan, Galerija Modulor, Gradski muzej Varaždin, Muzeju Mimara, Hrvatski povijesni muzej, Muzej antičkog stakla u Zadru, Muzej suvremene umjetnosti, Muzej triljskog kraja, Muzej za umjetnost i obrt, Arheološki muzej Istre, Arheološki muzej u Zagrebu, Etnografski muzej u Zagrebu, Muzej Međimurja Čakovec Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Društvo hrvatskih književnih prevodilaca na svojoj Facebook stranici pod oznakama #noviprijevodiDHKP #štoprevodimo #štočitati objavljuje preporuke za čitanje, uz poruku “Ostanite kod kuće i čitajte!”.

“Dnevnik iz Karantene” je novopokrenuti projekt Hrvatskog društva pisaca, u okviru kojega će se svakodnevno na web-stranici objavljivati za ovu priliku nastali tekstovi ili video prilozi pisaca, dok Pisci na mreži putem snimaka nastajalih proteklih godina približava čitateljima same autore, prevoditelje, kritičare, pjesnike.

Digitalizirana i izvorno digitalna građa Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu može se pretraživati i istraživati korištenjem Kataloga NSK te portala NSK, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek će na svome službenom YouTube kanalu objavljivati video materijale dječje književnosti, a Državni arhiv u Bjelovaru omogućuje virtualnu šetnju Bjelovarom putem starih razglednica. (Hina)