Aktivizam, Nekategorizirano

Na Međunarodni dan žena prva izložba kolektiva WHW u Kunsthalle Wien

Hrvatski kustoski kolektiv WHW otvara na Međunarodni dan žena, 8. ožujka, svoju prvu izložbu u Kunsthalle Wien, “…o kruhu, vinu, autima, sigurnosti i miru”, s radovima četrdesetak umjetnika i umjetničkih kolektiva.

Članice WHW-a imenovane su u ožujku prošle godine direktoricama te jedne od najvažnijih bečkih institucija za suvremenu umjetnost, između 80 kandidata i to je bilo prvi put da je na to mjesto izabran kolektiv.

WHW najavljuje da će se, uz njihovu prvu, međunarodnu skupnu izložbu u prostorima Kunsthalle Wien na Karlsplatzu i u Museumsquartieru, održavati različiti programi, a na otvorenju će nastupiti umjetnici Tim Etchells, Marlene Streeruwitz i Wiener Grippe / KW77 te Hor 29. Novembar.

Naziv izložbe citira libanonskog autora Bilala Khbeiza koji piše po čemu se sve razlikuju snovi ljudi s globalnog juga i onih sa zapada, pri čemu je popis tih stvari – kruh, vino, auti, sigurnost i mir – definirao ideju “dobrog života“, nedokučivog u velikom dijelu svijeta.

Zbog klimatskih i gospodarskih promjena gotovo dva desetljeća kasnije te osnovne stvari sve više počinju izmicati i ljudima u dijelovima svijeta gdje su se podrazumijevale no, kustosice kažu da izložba nije priznavanje poraza niti mračna kritika svega onoga što u svijetu ne valja, nego nastoji iznova promišljati ‘dobar život’ kao kolektivno i individualno iskustvo.

Po njihovim riječima, ona postavlja umjetničku subjektivnost kao mjesto s kojeg možemo zamisliti napuštanje fatalne dijalektike modernog kapitalizma – i misliti izvan nje, a već postoji mnogo moralnih, ekoloških i znanstvenih argumenata kako poštenije organizirati naše ekonomije i oni postaju sve više izvedivi.

Datum otvorenja izložbe, 8. ožujka, izabran je kako bi se naglasila feministička perspektiva, jer se u srcu njezine vizije nalaze društvena i ekološka reprodukcija te ozbiljno uzima u obzir načine na koji je rad služenja drugima rodno i rasno oblikovan.

“Izložba slavi održivost i napredak ljudskog života kao i života drugih vrsta koje dijele svijet s nama. Ona predlaže manje napornu i ugodniju svakodnevicu s obiljem komunalnog luksuza i kolektivnog odmora, gdje ‘dobar život’ podržava ekologiju i usmjeren je na boljitak svih”, ističu kustosice.

Održava se na svim lokacijama i međuprostorima Kunsthalle Wien, čime “metaforički i doslovno otvara kuću pomičući prag izložbe prema javnom prostoru.”

Izložba će biti otvorena do 8. svibnja, a prati je serija predavanja i radionica umjetnika, vođene ture na različitim jezicima kao i posebni programi za djecu. (Hina)