Nekategorizirano, Rad udruga, Svijet

Nagrada “Europski građanin” 2018. ide mladim inovatorima iz udruge mladih HUKI

U Strasbourgu počeo Europski događaj za mlade 2016 (EYE), foto HINA/ Ivan ŠARAVANJA/
U Strasbourgu počeo Europski događaj za mlade 2016 (EYE), foto HINA/ Ivan ŠARAVANJA/

– Udruga mladih Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI) ovogodišnji je hrvatski dobitnik nagrade “Europski građanin” koju Europski parlament dodjeljuje za iznimna postignuća pojedincima i organizacijama koje rade na promicanju europskih vrijednosti i identiteta.

Udruga HUKI osnovana je radi promicanja talenata, poduzetništva, inovacija i umrežavanja te rješavanja izazova lokalnih zajednica kroz društvene inovacije, a za nagradu su je nominirali europarlamentarci Ivana Maletić i Ivica Tolić (HDZ/EPP).

HUKI organziira više od 30 projekata svake godine a najveći projekt udruge je LEAP Summit – međunarodna konferencija za mlade koja se održava već tri godine u Zagrebu te okuplja više od 3.000 mladih iz više od 40 država svijeta. Konferencija je usmjerena na poticanje mladih na poduzetništvo, razmjenu ideja i znanja te inspiriranje i ohrabrivanje mladih u pronalasku zanimanja. Projektom se želi stvoriti mreža ljudi različitih struka koji dijele zajedničke ambicije za uspjeh i kreiranje pozitivnih promjena u svojim sredinama.

Uz središnju konferenciju u Zagrebu u trajanju od tri dana, udruga organizira i jednodnevne konferencije za mlade u više od 30 gradova Europske Unije pod nazivom LEAPin koje su povezane s LEAP Summitom kroz LEAP pokret za mlade.

Zahvaljujući LEAP-u svake godine tisuće mladih usvoje nova aktualna znanja koja su važna za zapošljavanje i samozapošljavanje, povežu se s kolegama iz cijeloga svijeta te pokreću nove projekte i poduzeća, ostvaruju nove poslovne suradnje i stvaraju nove pozitivne inicijative.

Maletić i Tolić u priopćenju ističu kako mladi svojim projektima mogu stvoriti uvjete za razvoj i napredak društva i lokalnih zajednica.

“Drago nam je da se inicijative mladih u području razvoja poduzetničkih projekata prepoznaju kao prioritet ne samo na EU razini nego i u Hrvatskoj. Mladi mogu pokrenuti velike projekte i promijeniti lokalne zajednice i cijelo društvo, stvarajući time pretpostavke za snažniji razvoj i napredak. Sigurni smo da će ovo priznanje biti vjetar u leđa mladima okupljenim u udruzi HUKI koji će nastaviti s organiziranjem događaja na kojima se razmjenjuju znanja i iskustva te pomaže mladim poduzetnicima i inovatorima da dobiju potrebnu podršku i brže se razvijaju. Ovom nagradom motiviramo mlade poduzetnike i inovatore za razvoj novih uspješnih inicijativa i projekata“, poručili su Maletić i Tolić.

“Mladi su generator pozitivnih promjena u Europi. S LEAP Summitom želimo osigurati perspektivnu budućnost svim mladima i budućim generacijama koje dolaze, te Hrvatsku pozicionirati kao centar znanja, inspiracije i poduzetničkih inicijativa u Europi. Nagrada ‘Europski građanin’ predstavlja iznimno važno priznanje za nas i veliku motivaciju za ostvarivanje još boljih rezultata u budućnosti“, ističu iz Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije (HUKI).

Nagradu „Europski građanin“ od 2008. dodjeljuje Europski parlament kao priznanje za iznimna postignuća u promicanju boljeg uzajamnog razumijevanja i jače povezanosti građana država članica te olakšavanje prekogranične i transnacionalne suradnje unutar Europske unije

Pravo predlaganja kandidata za “Europskoga građanina” imaju isključivo zastupnici u Europskom parlamentu, pri čemu svaki od njih može predložiti samo jednog kandidata godišnje.

Nadležno tijelo za dodjelu nagrade Odbor za nagradu “Europski građanin”, a njime predsjedava predsjednik Europskog parlamenta. Odbor može izabrati do 50 laureata iz popisa predloženih kandidata, uzimajući u obzir načela geografske distribucije i jednake zastupljenosti spolova.

Odbor je odluku o dodjeli nagrade za 2018. udruzi HUKI donio prošloga tjedna, a bit će uručena u listopadu u Bruxellesu.

Nagrada se u Hrvatskoj kao državi članici Europske unije dodjeljuje od 2014. godine, a dobitnici prethodnih godina bili su Martina Čuljak s projektom HelpBalkans, Hrvatska gorska služba spašavanja, humanitarna udruga fra Mladen Hrkać koja pomaže osobama sa zdravstvenim poteškoćama i njihovim obiteljima koje dolaze u Zagreb na liječenje, udruga Transplant koja promiče darivanja i presađivanja organa i isusovac Tvrtko Barun, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi