Aktualno, Nekategorizirano

Održana završna konferencija projekta STEM akademija

Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI), u suradnji s partnerima – Institutom za razvoj obrazovanja, Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Visokim učilištem Algebra u utorak, 27. lipnja, na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održao je završnu konferenciju projekta STEM akademija.

Konferencija je pružila vrijedne uvide u najnovija dostignuća u popularizaciji STEM-a te je sudionicima predstavila nove perspektive i pristupe u edukaciji mladih. Sudionici su imati priliku povezati se s drugim stručnjacima iz područja obrazovanja i organizacija civilnog društva, što će zasigurno doprinijeti daljnjem razvoju i unapređenju STEM područja u Hrvatskoj.

Provedba projekta STEM akademija započela je 29. 6. 2021. i trajala je dvije godine. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.224.392,86 kn.

U dvije godine, više od 1.000 ljudi sudjelovalo je u projektu STEM akademija, rečeno je na završnoj konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultate projekta “Kako popularizirati STEM među djecom i mladima?”
Sudionici su uživali u dinamičnom fireside chatu pod nazivom “Razvoj STEM područja kod djece i mladih – iskustva iz prakse”, koji je izazvao raspravu među prisutnima; predstavljeno je istraživanje te vodič za OCD pod nazivom “Koraci prema uspješnoj popularizaciji STEM-a kod djece i mladih”.

No, to je samo vrhunac ledenog brijega naših postignuća tijekom dvije godine trajanja projekta – ističe HUKI.
Rezultati projekta su:
✔️ osmisliti, organizirati i provesti STEM radionice za 80 mladih iz cijele Hrvatske,
✔️ održati 10 jednodnevnih radionica i donijeti STEM u gradove diljem Hrvatske,
✔️ organizirati nevjerojatan dvodnevni STEM festival za 450 djece i mladih, gdje smo prezentirali sve aspekte koje STEM područje obuhvaća kroz raznovrsne radionice, izlaganja i predavanja,
✔️ posjetiti Lisabon i Budimpeštu kako bismo naučili od njihovih najboljih praksi iz STEM područja,
✔️ kreirati nevjerojatan online sadržaj u podcast formatu.

Izvor: stemakademija.hr