Aktualno, Nekategorizirano

U veljači počinju besplatne petodnevne STEM radionice za srednjoškolce iz cijele Hrvatske

Foto: HUKI

Nakon što je krajem lipnja prošle godine započela provedba projekta STEM akademija, koji je predstavljen na početnoj konferenciji u studenom, stižu novosti o radionicama koje će se održati u veljači u Zagrebu.

Radionice kreću u veljači, učenicima osiguran prijevoz i smještaj

STEM akademija projekt je Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije, a provodi se u suradnji s partnerima Institutom za razvoj obrazovanja, Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Visokim učilištem Algebra, koji će od 21. do 25. veljače održati radionice za srednjoškolce usmjerene na primijenjeno računarstvo, multimedijsko računarstvo, robotiku i geološko inženjerstvo.

Radionice su besplatne i namijenjene srednjoškolcima od 1. do 4. razreda različitih škola iz cijele Hrvatske, a pojedinu radionicu može pohađati maksimalno 20 učenika, a prijave su moguće na linku. Svim polaznicima radionica STEM akademije izvan Zagreba osiguran je hostelski smještaj i prijevoz do Zagreba iz matičnog mjesta.

Izrada video igara, aplikacija, programiranje elektronike i geotehnologija

Kroz odabir sudjelovanja na jednoj od četiri različite radionice, polaznici će se moći upoznati s izradom video igara u Unity softveru prilikom čega će se moći upoznati s cijelim spektrom disciplina potrebnih za izradu igre, ali i razviti vještine uporabe različitih alata, aplikacija i programa.

One koje zanima izrada aplikacije za mobitel na Android radionici mogu naučiti kako razviti vlastitu mobilnu aplikaciju koristeći Java programski jezik, a istu će onda i testirati na Android Virtual Deviceu te će se općenito upoznati s osnovama Jave, procesima i elementima razvoja jednostavnih aplikacija u Android okruženju.

Za zaljubljenike robotike sprema se radionica robotike na kojoj će naučiti kako izgraditi koncept robota putem odgovarajućeg softvera te kako ga ispisati putem 3D pisača i zatim montirati. Vrhunac radionice bit će sinkronizacija s bespilotnom letjelicom koja će uz njihovu pomoć poletjeti s platforme instalirane na robotu u svrhu izviđanja, a to će ujedno biti i simulacija misije na Marsu.

Dok ne odemo na Mars, ipak ćemo biti na Zemlji. Točnije, na našoj radionici Zemlja, čovjek i geotehnologija uz terenske i laboratorijske interaktivne demonstracije i vlastite pokuse te zanimljive primjere polaznici mogu otkriti koje se sve blago nalazi pod našim nogama i bez kojeg bi naš život bio nezamisliv te kako ga održivo koristiti i sačuvati za buduće generacije. Radionica je spoj primijenjene kemije, geologije, geološkog inženjerstva i geotehnologije te će vam dati zanimljiv uvid u neraskidivu vezu Zemlje i čovjeka.

Provedba projekta STEM akademija započela je 29.06.2021. i ukupnog je trajanja od dvije godine. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.224.392,86 kn. (Izvor: stemakademija.hr)

………………………………………………….
“STEM akademija” projekt je Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.224.392,86 kn i traje dvije godine. Projekt se provodi u suradnji s parterima: Institutom za razvoj obrazovanja, Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Visokim učilištem Algebra.