EHO, Nekategorizirano

Nagrada Francuske Republike za ljudska prava dodijeljena YIHR- Hrvatska

Nacionalna savjetodavna komisija za ljudska prava (CNCDH) dodijelila je 10. prosinca nagradu Francuske Republike za ljudska prava „Sloboda-jednakost-bratstvo“ Inicijativi mladih za ljudska prava (YIHR) iz Hrvatske, nevladinoj organizaciji s kojom Francusko veleposlanstvo u Zagrebu već godinama usko surađuje, priopćila je udruga.

Ova nagrada ima za cilj prepoznati temeljnu ulogu civilnog društva u promicanju i zaštiti ljudskih prava diljem svijeta, kao i rad nevladinih organizacija i pojedinaca, bez obzira na nacionalnost i granice. Ove su godine istaknute dvije glavne teme: posebna uloga mladih branitelja ljudskih prava i dužnost bratstva. Upravo zahvaljujući potonjoj je hrvatski ogranak YIHR-a privukao pozornost izborne komisije projektom „Zajednički narativi – prošlost se nastavlja“.

Kao jedna od pet ovogodišnjih dobitnica, hrvatski ogranak Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) dio je regionalne mreže aktivne na Kosovu (od 2003.), u Srbiji (od 2003.), Bosni i Hercegovini (od 2006.), Crnoj Gori (od 2006.) i Hrvatskoj (od 2008.). Inicijativa mladih prati brojne mlade ljude u njihovim naporima da se suoče s često ratobornom prošlošću svoje zemlje te da iz nje izvuku lekcije za bolju budućnost. Kroz projekt „Zajednički narativi – prošlost se nastavlja“ oko 180 mladih (u dobi od 18 do 25 godina) sudjelovalo je u studijskim posjetima u svaku od dotičnih zemalja, kao i u diskusijama te konferencijama kako bi se ispitali dominantni diskursi o novijoj povijesti u njihovim zemljama i, na kraju, formulirali i podijelili vlastiti narativi. Na kraju ovog projekta sudionici su sastavili zbirku narativa uz pomoć stručnjaka i povjesničara iz regije.

Regionalna mreža Inicijative mladih za ljudska prava je za svoj rad s mladima u području pomirenja u rujnu ove godine dobila nagradu Václav Havel koju dodjeljuje Parlamentarna skupština Vijeća Europe.