Nekategorizirano, Svijet

Neredi na rimskim ulicama

italija_crTaksisti se protive konkurenciji turističkih automobila s vozačima (VTC) koja, primjerice, osigurava Uber, američka platforma za rezervacije.

VTC koji je u Rimu poznat kao NCC, plaćaju, kao i taksiji, licenciju koja stoji više tisuća eura. No vozači taksija nisu zadovoljni zbog konkurencije onih koji tu licenciju dobivaju u drugim talijanskim općinama, gdje su cijene puno niže, a zatim dolaze raditi u Rim i u druge velike gradove, prenosi SEEbiz.

– Licencija za taksi u Rimu stoji 150.000 eura, a NCC ju u drugim mjestima plaća deset puta manje – rekao je Gabriele (52) koji je postao taksist pošto je 2011. izgubio posao.

Taksisti se bune i zbog cijene vožnje koja je za njih fiksna, a slobodna za VTC.

Bijes talijanskih taksista potaknula je vladina uredba koja takvo stanje zamrzava do kraja godine, unatoč nacrtu zakona kojim se VTC treba regulirati, a koji još nije donesen. Vlada je odlučila pričekati prije nego konačno pravno uredi taj sektor.

Taksisti su još u ponedjeljak prosvjedovali u Milanu i već nekoliko dana su blokirali jedan od glavnih trgova u Torinu. U Rimu su kamere zabilježile ‘naguravanje’ taksista s kordonima policije za vrijeme prosvjeda. Tijekom poslijepodneva se trebaju sastati s ministrom prometa Grazianom Delriom.