Aktivizam, Nekategorizirano

Održan četvrti E?! ‒ Okolišni filmski festival

Održana je i tribina o aktualnim događanjima u parku Savica
Održana je i tribina o aktualnim događanjima u parku Savica

U organizaciji aktivističke grupe Zelena akcija u Zagrebu je od 21. do 23. travnja održan četvrti po redu E?! ‒ Okolišni filmski festival čiji je cilj bio upoznati i informirati javnost s najrazličitijim društvenim i okolišnim problemima putem dokumentarnog filma, piše Chiara Bilić za portal Libela.

Trodnevni program otvoren je u petak, 21. travnja, u kinu Tuškanac. Lokacije nije izabrana slučajno. Naime, Grad trenutno preispituje stanarsko pravo Hrvatskog filmskog saveza u Tuškancu te je ovom gestom aktivistička grupa Zelena akcija odlučila pružiti potporu Hrvatskom filmskom savezu u obrani Tuškanca.

– Cilj nam je bio dati doprinos popularizaciji Tuškanca koji je cijenjeno i relevantno kino u Zagrebu, a zanemarivano je od strane gradske vlasti – rekla je Sunčica Lazanski, aktivistica Zelene akcije.

Festival je započeo blokom ‟Klimatska fikcija” unutar kojeg su prikazana dva kratka distopijska filma u kojima se čovječanstvo bori za opstanak na uništenoj Zemlji, a potom je uslijedilo predstavljanje i čitanje najboljih radova književnog natječaja Klimatska fikcija koji je ostvaren u suradnji s Booksom.

– Fikcija približava problem ljudima, a cilj ovog natječaja bio je potaknuti publiku na jedan potpuno drugačiji način razmišljanja – izjavio je koordinator Zelene akcije Sven Janovski.

Projekcijama o otporu aktualnim okolišnim problemima, koje govore o važnosti borbe protiv nepravde, završio je prvi dan festivala, time ukazujući na važnost okolišnog aktivizma.

Bogat i edukativan popratni program

Festival je bio obogaćen i raznim popratnim sadržajima kao što su radionica recikliranja hrane i radionica kuhanja veganskih obroka koje su se održale u subotu, povodom Dana planeta Zemlje, suradnjom Zelene akcije s kolektivom Hrana, a ne oružje. Hrana se prvo sakupljala na Dolcu, potom kuhala u prostoru udruge te se na kraju besplatno dijelila posjetiteljima i posjetiteljicama festivala. Time se nastojalo prikazati koliko se iskoristive hrane baci te na kakav način pojedinac/ka može promijeniti dinamiku u lokalnoj zajednici.
Poseban dodatak festivalu bio je Ormarić razmjene korisnih dobara. Svatko je mogao donijeti neku korisnu i praktičnu stvar koju više ne koristi i/ili uzeti neku te time skrenuti pažnju na moguća rješenja u borbi protiv smanjenja količine otpada.

“Svi za Savicu, Savica za sve”

Zadnji dan festivala obilježen je promjenom u rasporedu. Naime, predviđena tribina o dostupnosti pitke vode zamijenjena je tribinom o aktualnoj i hitnoj situaciji koja se trenutno događa u gradskoj četvrti Savica, “Svi za Savicu, Savica za sve”. Prethodnih dana građanke i građani pokušavaju spriječiti devastaciju parka u navedenoj četvrti, a ovom tribinom pokušao se približiti problem i uputiti javnost na koje sve načine mogu doći podržati inicijativu. Na tribini su prisustvovali Nena Bakić i Miroslav Poje iz građanske inicijative Čuvamo naš park te + iz Zelene akcije.

– Zašto nije bilo javnog natječaja? I zašto se želi potrošiti 12 milijuna kuna na stavljanje umjetne trave? To što se događa je nasilje – rekla je Nena Bakić o trenutnoj situaciji na Savici o kojoj nisu bili obaviješteni niti stanovnici i stanovnice.

Aktivizmom i volonterstvom do promjene

Ipak, zadnji dan festivala prošao je u optimističnom tonu, projekcijom dokumentarnog filma ‟Jednostavniji način ‒ kriza kao prilika”, koji govori o skupini ljudi u Australiji koji su život u gradu uspješno zamijenili onim u prirodi.
Festival je u cijelosti realiziran na volonterskoj bazi, a namjera aktivista i aktivistica Zelene akcije je pokazati koliki je doprinos pojedinca/ki na okolišne i društvene probleme te koliko toga možemo promijeniti aktivizmom i sudjelovanjem na ovakvim i sličnim projektima.

– Svaki ponedjeljak u 19 sati možete nam se pridružiti u prostoru Zelene akcije na adresi Frankopanska 1 – kaže Sunčica Lazanski i poziva sve zainteresirane na suradnju i aktivizam.

Sunčica kaže kako je atmosfera u udruzi uvijek ugodna, volonteri i volonterke se druže, zabavljaju, raspravljaju, organiziraju akcije, a ponekad samo gledaju filmove.

Tijekom tri više no bogata programska dama, ovaj je festival ukazao na goruće društvene i okolišne probleme kao što su klimatske promjene, pretjerani konzumerizam, nepotrebno korištenje plastike i njen utjecaj na žive organizme te kolika je kontrola velikih korporacija nad životima ljudi. Poruka je jasna: uvođenjem promjena u vlastiti način života i volontiranjem svatko ima priliku napraviti promjenu i boriti se za bolju i zeleniju budućnost.