EHO, Nekategorizirano

Održan sastanak tematske mreže JEDRO na Visu

Tematska mreža JEDRO 18. i 19. rujna održala je dvodnevni sastanak na Visu.

Prvi dan posjetili smo Issu – otočnu školu društvene autonomije koja, među ostalim, na praktičan način, kombiniranjem starih znanja i moderne tehnologije, traži održiva rješenja za probleme vode, otpada i energije. Naročito je inspirativno da je Issa i poligon za rasprave o društvenim uvjetima promjene ka održivom društvu.

Drugi dan sastanka fokusirali smo se na temu energetskih zajednica na području obnovljivih izvora energije. Sudionici iz organizacija koje se bave tom temom, nakon zanimljivog predavanja i interaktivne radionice Williama Voorberga s nizozemskog instituta Naturalis i Anke Kekez s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, identificirali su prepreke te ponudili zagovarački smjer prema organiziranju građana i građanki u proizvodnji energije – navodi se na zelena-akcija.hr.

Sastanak je održan u okviru projekta JEDRO (Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad) koji sufinancira Europska Unija kroz Europski socijalni fond. Nositelj projekta je Zelena akcija, a partneri su Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Društvo za oblikovanje održivog razvoja, Zeleni Osijek, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Zelena energetska zadruga, Brodsko ekološko društvo, Ekološka udruga Krka Knin, Pravo na grad, PAN – udruga za zaštitu okoliša i prirode i ZMAG – zelena mreža aktivističkih grupa. Cilj projekta je prikupiti i analizirati podatke te doprinijeti unaprjeđenju sustava upravljanja na tri ključna tematska područja (otpad, voda i energetika).

Projekt i tematska mreža „Jedro“ promovira participativne modele koprodukcije u upravljanju vodama, gospodarenju otpadom i obnovljivim izvorima energije. Ciljevi se postižu provedbom znanstvenih istraživanja kao temelja zagovaranja takvih modela po principu kreiranja javnih politika temeljem dokaza (engl. evidence-based policy making), jačanjem suradnje akademske zajednice i OCD-a te jačanjem kapaciteta OCD-a za znanstveno-istraživački rad na tim područjima. Mreža „Jedro“ radit će na tome da se suradnja s akademskom zajednicom i kapaciteti OCD-a nastave kontinuirano razvijati.