Aktualno, Nekategorizirano

Okrugli stol: „Kako do obnovljivih izvora energije u rukama građana?“

Tematska mreža „Jedro“ organizira okrugli stol „Kako do obnovljivih izvora energije u rukama građana?“ koji će se održati 25. listopada 2023. s početkom u 13:00 u Novinarskom domu u Zagrebu (Perkovčeva 2, Zagreb).

U prvom dijelu predstavit ćemo dobre prakse i praktične izazove grupa koje se bave implementacijom građanske energije iz obnovljivih izvora. Drugi dio okruglog stola bit će posvećen raspravi o normativnim i praktičnim okolnostima u kojima se u Hrvatskoj implementiraju projekti građanske energije u svojim raznim oblicima – navodi se u pozivu.

PRIJAVA sudjelovanja na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/wrYQYUETHxkvVzPB7 najkasnije do 19. listopada 2023. godine.

…………………………

Okrugli stol se održava u okviru projekta JEDRO (Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad) koji sufinancira Europska Unija kroz Europski socijalni fond. Nositelj projekta je Zelena akcija, a partneri su Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Društvo za oblikovanje održivog razvoja, Zeleni Osijek, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Zelena energetska zadruga, Brodsko ekološko društvo, Ekološka udruga Krka Knin, Pravo na grad, PAN – udruga za zaštitu okoliša i prirode i ZMAG – zelena mreža aktivističkih grupa. Cilj projekta je prikupiti i analizirati podatke te doprinijeti unaprjeđenju sustava upravljanja na tri ključna tematska područja (otpad, voda i energetika).

Projekt i tematska mreža „Jedro“ promovira participativne modele koprodukcije u upravljanju vodama, gospodarenju otpadom i obnovljivim izvorima energije. Ciljevi se postižu provedbom znanstvenih istraživanja kao temelja zagovaranja takvih modela po principu kreiranja javnih politika temeljem dokaza (engl. evidence-based policy making), jačanjem suradnje akademske zajednice i OCD-a te jačanjem kapaciteta OCD-a za znanstveno-istraživački rad na tim područjima. Mreža „Jedro“ radit će na tome da se suradnja s akademskom zajednicom i kapaciteti OCD-a nastave kontinuirano razvijati.