EHO, Nekategorizirano

Održana edukacija u sklopu projekta ‘Održivost ruralnih zajednica kroz žensko poduzetništvo’

Foto: Sirana Milka j.d.o.o.

U nedjelju, 5. lipnja 2022., u sklopu manifestacije Dani vina u Jastrebarskom društveno poduzeće Sirana Milka j.d.o.o. iz Duge Rese je održalo edukativno predavanje na temu uloge društvenog poduzetništva u zapošljavanju mladih, žena i starijih od 55 godina u ruralnom području.

Edukaciju  je vodila Gordana Krivačić, voditeljica projekta i direktorica društvenog poduzeća Sirana Milka j.d.o.o. i Milan Medić, predstavnik partnerske organizacije Lokalne akcijske grupe Vallis Colapis. Okupljenima su se obratile i zaposlenice Sirane Milka j.d.o.o. koje su podijelile svoje iskustvo rada u društvenom poduzeću te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i društvene djelatnosti Grada Jastrebarskog, gospodin Zdravko Režek, koji je prepoznao značaj edukacije za jastrebarski kraj.

Sudionici edukacije su upoznati s pojmom društvenog poduzetništva te s mogućnostima koje takav način poslovanja pruža u vidu zapošljavanja rizičnih skupina, uključivanja zaposlenika, korisnika i ostalih dionika u upravljanje poduzetničkim subjektima, poticanja samozapošljavanja i doprinosa unaprjeđenju razvoja lokalne zajednice. Edukacije, kao što je ova, su izrazito važan poticaj svim stanovnicima ruralnih krajeva da ostanu na svojim domaćinstvima i održe domaću poljoprivrednu proizvodnju u čemu bitnu ulogu imaju potpore iz Europskog socijalnog fonda i Programa ruralnog razvoja.

Edukacija je održana u sklopu projekta „Održivost ruralnih zajednica kroz žensko poduzetništvo“ sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u ukupnom iznosu od 1.048.941,80 kuna. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 891.600,53 kuna i iz Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 157.341,27 kuna.

Društveno poduzeće Sirana Milka j.d.o.o. od 2015. godine u svojem malom pogonu u Dugoj Resi proizvodi vrhunske mliječne proizvode od isključivo domaćeg i lokalno proizvedenog mlijeka s područja općina Netretić, Krnjak i Vojnić te tako svojim poslovanjem pridonosi opstanku 15 poljoprivrednih proizvođača u krajnje zabačenim i depriviranim dijelovima Karlovačke županije.

Projektne aktivnosti i poslovanje društvenog poduzeća Sirana Milka j.d.o.o. možete pratiti na Facebooku i Instagramu. (Izvor:  Sirane Milka j.d.o.o)