EHO, Nekategorizirano

Održana završna konferencija “Pokupsko u srcu”, uspješan projekt priveden kraju

Veliki projekt “Pokupsko u srcu” stigao je svome kraju te se održala završna konferencija projekta na kojoj će biti predstavljeni rezultati. Projekt “Pokupsko u srcu” započeo je 2. studenog 2020. godine i završava 02. svibnja ove godine. Cilj projekta bio je doprinos jačanju suradnje civilnog sektora i javnog sektora na području Općine Pokupsko kroz uspostavu prostora zajedničkog djelovanja, te izgradnji kapaciteta lokalnih organizacija civilnog društva za daljnji aktivni rast i razvoj, navodi se na stranici Kronike Velike Gorice.

Projekt je od 2020. provodila Udruga Kupa – rijeka života kao nositelj projekta s partnerima Likovne akademije Sveučilišta u Zagrebu, Klub žena Pokupsko, Društvo za promicanje kulture življenja “Zvono uz Kupu”, LAG Valis Colapis i Općinu Pokupsko. Projekt je ukupne vrijednosti 1.918.790,10 kuna, a bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).

Među ostvarenim aktivnostima projekta navode:

Izrađeni i javno objavljeni kalendari događanja u društvenom centru na mjesečnoj razini od studenog 2020. do travnja 2022. godine
12 medijskih objava u lokalnim medijima o realizaciji projekta.
Izrađen program rada i financiranja DC Opatija nakon završetka provedbe projekta za „prostor sudjelovanja” potpisan od ovlaštenih osoba prijavitelja i partnera.
Održano 6 sastanka mreže udruga.
Održane 4 javne rasprave.
Održana 3 sastanka za EU projekte.
Pruženo 30 sati mentorstva za EU projekte.
Pruženo 80 sati programa Pisanja EU projekta.
Održane radionice Društvenog poduzetništva – 72 sata.
Održan sportski ženski program – 160 sati.
Održano 28 radionica SKI programa.
Održane 2 radionice izrade strašila.
Održane 22 hobi radionice.
Održano 80 sportskih nogometnih edukacija (pioniri, juniori i seniori)
Održan program crtanja u prirodi – 16 sati.
Održan program upoznajmo zavičaj – 12 sati.
Održano 130 radionica pjevanja (djeca i odrasli).
Održano 90 radionica plesa (djeca i odrasli).
Održano 130 radionica sviranja (djeca i odrasli).
Održano 96 radionica Kuham, pomažem (dostavljeno 1.632 topla obroka).
Pruženo 148 sati programa psihološke pomoći „Nisi sam” (grupna i individualna podrška).
Kroz projekt je provedeno istraživanje i mapiranje potreba i potencijala zajednice te izrađen ankentni upitnik za ispitivanje mišljenja i zadovoljstva stanovnika općine Pokupsko. Uz održane radne sastanke objavljivali su i materijale na web stranici općine Pokupsko, te na društvenim mrežama. U dvije godine ukupno je sklopljeno 69 volonterskih ugovora i odrađeno 2.655 volonterskih sati te pokrenuta inicijativa za osnivanje Savjeta mladih Općine Pokupsko.

Preko udruge Kupe – rijeke života lokalnim organizacijama civilnog društva je omogućen pristup raznim sadržajima kroz projektne aktivnosti koje se provode u društvenom centru Opatija sa ciljem osnaživanja javno-civilnog partnerstva organizacija civilnog društva iz ruralnih zajednica. Među ostvarenim ciljevima tako su i adaptiran prostor društvenog centra Opatija te nabavljeno novo vozilo koje je služilo da dostavu toplih obroka i za prijevoz sudionika na radionice.

Projekt “Pokupsko u srcu” uspješno je uz ostvarenje ciljeva priveden kraju.