Aktualno, Nekategorizirano

Okrugli stol „Prema demokratskoj školi“, 23.11.2017.g. u Gradu Rijeci

23415166_747079202147394_673737657128960261_oGOOD inicijativa za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja, udruga Delta i udruga PaRiter pozivaju Vas na okrugli stol „Prema demokratskoj školi“ koji će se održati 23.11.2017.g. u Gradu Rijeci, Korzo 16 (gradska vijećnica) s početkom u 14:00 sati.

U demokratskom društvu obrazovanje ima važnu ulogu pripremiti buduće građane za aktivan rad na unaprjeđenju demokratske kulture i poštivanju i zaštiti ljudskih prava. Stoga je potrebno da škole aktivno žive demokraciju kako bi se oblikovala školska kultura koja promiče demokraciju i ljudska prava. Takva školska kultura, u kojoj učenici uče i žive demokraciju, omogućava učenicima razvijanje svoje građanske i društvene kompetencije.

Kako bi se potaknule škole, učitelji i stručni suradnici na izgradnju takve školske kulture GOOD inicijativa je izradila publikaciju koja sadrži preporuke i smjernice za škole za razvijanje demokratske školske kulture, te prijedlog Nastavnog plana i programa za predmet „Građanski odgoj i obrazovanje“.

Na okruglom stolu će biti predstavljena navedena publikacija, ali i neki drugačiji modeli uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja, te će se otvoriti prostor za razgovor o mogućnostima izgradnje demokratske školske kulture unutar postojećeg okvira, dok će Maja Uršić Staraj iz Udruge Delta govoriti o školskom volontiranju, i to kroz primjer implementacije EU projekta Volumen koji za cilj ima širenje mreže navedenog volontiranja.

Na okruglom stolu će govoriti:
Mario Bajkuša, Forum za slobodu odgoja
Sanda Sušanj, Grad Rijeka
Lana Golob, Grad Rijeka
Gordana Frol, Osnovna škola Vežica
Maja Uršić Staraj, Udruga Delta

Izvor: udruga PaRiter