Aktivizam, Nekategorizirano

Okrugli stol: Proces deinstitucionalizacije u RH i europski stup socijalnih prava

52743990_2019248384856875_3653721110974824448_oEuropska mreža za nezavisni život (European Network on Independent Living), sa sjedištem u Bruxellesu i Udruga za samozastupanje uz podršku Europskog parlamenta Ureda u RH organiziraju okrugli stol Proces deinstitucionalizacije u RH i europski stup socijalnih prava. Okrugli stol će se održati 13. ožujka 2019. od 12:00 – 16:30 u Kući Europe, Augusta Cesarca 6, Zagreb.

Cilj okruglog stola je potaknuti širu stručnu i javnu raspravu na temu procesa deinstitucionalizacije i njegove usklađenosti s europskim stupom socijalnih prava u svijetlu nedavno usvojenih strateških dokumenata i zakonodavnog okvira (Strategija deinstitucionalizacije 2018-2020, Zakon o udomiteljstvu, NN 115/18) kojima se jača i omogućava daljnje širenje instituta udomiteljstva u procesu deinstitucionalizacije odraslih osoba u Republici Hrvatskoj. Vrlo važan cilj rasprave je i stvoriti uvjete i potaknuti širu intersektorsku suradnju s ciljem stvaranja što boljih preduvjeta koji bi omogućili neovisno življenje i uključenost u zajednicu mnogo širem krugu osoba s invaliditetom od onoga koji sada ostvaruju to pravo.

Sudjelovanje brojnih dionika, od predstavnika Europskog parlamenta, Europske komisije, tijela i institucija RH, akademske zajednice kao i brojnih predstvnika relevantnih organizacija civilnog društva jamči plodotvornu i poticajnu raspravu, a predviđeno je i donošenje zaključaka koji će biti proslijeđeni relevantnim nadležnim tijelima u Republici Hrvatskoj i Europkoj uniji.

Ovakve javne rasprave izrazito su bitne u mjesecima prije nadolazećih europskih izbora. Zato je ovaj okrugli stol obilježen porukama ovajputglasam.eu kampanje Europskog parlamenta – kad svi glasaju, svi pobjeđuju.