Aktualno, Nekategorizirano

Tribina u Kući ljudskih prava: Imovinska prava osoba lišenih poslovne sposobnosti

DSC_0501-300x200Potaknuti brojnim primjerima kršenja imovinskih i ljudskih prava osoba lišenih poslovne sposobnosti koji nažalost vrlo često ostaju bez bilo kakvih sankcija, a oštećene osobe ostavljaju u trajnom stanju teške socijalne deprivacije i ovisnosti, odlučili smo progovoriti o ovoj izazovnoj temi na javnoj tribini, stoji u najavi Udruge za samozastupanje koju prenosimo u cjelosti.

Tribina će se održati 26. listopada 2018. godine u Kući ljudskih prva, Selska cesta 112c od 11 – 13,30sati.

Na tribini ćemo čuti autentična svjedočenja samozastupnika o kršenju njihovih imovinskih prava i barijerama s kojima se suočavaju kada žele ostvariti pristup ili raspolagati svojom imovinom. Osim svjedočenja samozastupnika, na tribini ćemo predstaviti i rezultate jednog od rijetkih znanstvenih istraživanja na temu pravne zaštite imovinskih prava osoba pod skrbništvom . Rezultate istraživanja predstavit će dr.sc. Katarina Sokić.

Uz sudjelovanje samih osoba lišenih poslovne sposobnosti na tribini će sudjelovati i predstavnici akademske zajednice, socijalni radnici, pravnici i drugi stručnjaci iz područja skrbništva. Također nam je potvrđeno sudjelovanje predstavnika roditelja i skrbnika osoba lišenih poslovne sposobnosti, pružatelja usluga te predstavnika pravobraniteljstva.

Bit će ovo jedan od nažalost rijetkih pokušaja da pred najširim krugom dionika otvorimo ovu bremenitu i tabuiziranu temu u našem društvu. Okretanje glave jednostavno više nije dopustivo jer, kako veli samozastupnica Senada Halilčević “Bez imovine i bez poslovne sposobnosti mi, osobe s invaliditetom, nikako ne možemo ostvariti neovisan život i uključenost u zajednicu i osuđeni smo na život u izolaciji i siromaštvu”.

Tribina se organizira u okviru projekta Upoznajemo se i zagovaramo – imovinska prava osoba s intelektualnim teškoćama/osoba lišenih poslovne sposobnosti uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Dodatne informacije: damjan@samozastupanje.hr +385 95 867 1445