Aktivizam, Nekategorizirano

Organ Vida: Zagreb u rujnu središte fotografske scene na temu borbe za ženska prava

Na slici voditeljica projekata Organa Vida Morana Matković. Foto HINA/ Dario GRZELJ
Na slici voditeljica projekata Organa Vida Morana Matković.
Foto HINA/ Dario GRZELJ

– S radovima 101 fotografkinje i fotografa iz cijeloga svijeta koji će na temu ženskih perspektiva od 10. do 30. rujna izlagati na ovogodišnjem, 10. festivalu fotografije Organ Vida, Zagreb će postati svojevrsno središte suvremene fotografske scene, rečeno je u utorak na najavnoj konferenciji za novinare u Muzeju suvremene umjetnosti.

“Ove godine nas očekuje 99 posto zastupljenosti žena umjetnica i bogat program na 17 zagrebačkih lokacija, koji je ispunjen brojnim izložbama, predavanjima, radionicama i zabavnom”, rekla je Marina Paulenka, umjetnička direktorica festivala.

Pod tematskim naslovom “Uključene, aktivne, svjesne – ženske perspektive danas” organizatori su željeli sagledati današnju situaciju u svijetu i poziciju žena, a “pod okriljem fotografskog medija koji je oduvijek bio i još jest snažna karika u borbi za ženska prava”.

“Kroz medij fotografije možemo pokazati što se događa u različitim dijelovima svijeta i potaknuti na pozitivne promjene. Vizualni jezik itekako može i educirati ljude”, istaknula je Paulenka, koja s Leom Vene potpisuje koncept festivala.

Objasnila je kako je tema odabrana s obzirom na aktualna društveno-politička događanja, ne samo u hrvatskom društvu nego i u cijelom svijetu u vremenima kada se, ustvrdila je, ponovno treba boriti za ženska prava i dok često nismo niti svjesni uloge građana u bobi za vlastita prava.

Snježana Pintarić, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti, rekla je kako će se na festivalu moći vidjeti niz kvalitetnih i provokativnih radova. “Organ Vida i MSU imaju zajedničku misiju – promociju fotografije kao medija i otvaranje suvremenih aktualnih tema. Ove godine ženska tematika je pun pogodak, toliko je upečatljva i raznolika da će zasigurno otvoriti mnoga pitanja i razgovore”, ustvrdila je.

Sedamnaest izložbi s više od stotinu umjetnica i umjetnika

Tijekom Tjedna otvorenja festivala, koji traje od 10. do 16. rujna, predstavit će se 17 izložbi koje ostaju otvorene do kraja rujna.

Središnja izložba “Uključene, aktivne, svjesne – ženske perspektive” u MSU predstavlja radove 20 umjetnica koje je odabrao međunarodni žiri festivala.

Izložba “Budnost, borba, ponos – kroz njezine oči”, okuplja 13 međunarodnih umjetnica koje propituju različite kulturne izričaje i pitanja vezana uz konstrukcije identiteta, obitelji i doma, seksualnosti i rodno-spolnih uloga.

U Galeriji Nova premijerno se predstavlja rad američke fotografkinje Nine Berman “Autobiografija gospođice Wish”, umjetničina priča o trgovini seksom i dječjoj pornografiji, borbi za preživljavanjem i pronalaženjem tjelesne i emocionalne sigurnosti, vlastitog samopouzdanja, stvaranju života u stanju traume, ovisnosti o drogama i siromaštvu.

Nagrađivani izložbeni projekt “Povijest mizoginije — Poglavlje 1.: O pobačaju” španjolske umjetnice Laie Abril, obuhvaća povijesni pregled pristupa pobačaju i daje edukativan pogled na temu.

Ta izložba u Zagreb dolazi nakon premijernog predstavljanja izložbe na najvećem svjetskom festivalu fotografije Les Rencontres d’Arles u Francuskoj i gostovanja u Irskoj uoči povijesnog referenduma o ublažavanju zakona o pobačaju.

Barbara Gregov, kustosica i jedna od voditeljica konferencije o suvremenoj fotografiji, predstavila je izložbe dviju umjetnica mlađe generacije – “Privilegij” argentinsko-američke umjetnice Amalije Ulman u MSU-u te “Samo birane trešnje” švedske umjetnice Arvide Byström u Galeriji Kranjčar.

Po njezinim riječima, te su umjetnice objavljivanjem fotografija na svojim Instagram profilima započele s praksom propitivanja ženskih i rodnih mjerila koristeći tzv.girly estetiku kako bi redefinirale norme prihvatljive i poželjne ženske vizualne reprezentacije.

U Galeriji Šira predstavlja se umjetnica albansko-njemačkog podrijetla Anna Ehrenstein na izložbi “Priče o ružu i vrlinama”, a u Galeriji Greta izložba Ulle Deventer “Leptiri su znak nečeg dobrog” o afričkim seksualnim radnicama.

Konferencija o suvremenoj fotografiji u kinu Europa

Ovogodišnja konferencija “Ženske perspektive – konferencija o suvremenoj fotografiji” napušta konvencionalnu formu i održat će se kroz razgovore s umjetnicama, kustosicama i teoretičarkama.

Organizirana je u tri tematska panela koji u prvi plan stavljaju ženske perspektive i naglašavaju njihovu specifičnu ulogu sukreatorica značenja.

U programu ovogodšnjeg festivala predstavit će dva EU projekata koje Organ Vida provodi kao partner – Parallel i Refest.

“Projekt PARALLEL – European Photo Based Platform realizira se u suradnji s čak 18 partnera tijekom narednih pet godina, a uključuju muzeje fotografije poput onih u Finskoj i Belgiji, brojne galerije i festivale, te umjetnike i kustose iz prestižnih sveučilišta poput Goldsmithsa, Royal Collegea i Leidena. Riječ je o prvoj ikad osnovanoj platformi za suvremenu fotografiju i kustoske prakse u Europi”, rekla je Morana Matković, voditeljica projekata Organa Vida.

Cilj tog projekta je provedba godišnjih mentorskih ciklusa za fotografe i kustose te pratećih izložbi u partnerskim institucijama diljem Europe, a Organ Vida prvi je domaćin velikog događanja kojim završava prvi ciklus projekta – Paralell Intersection Zagreb 2018.

Drugi je projekt “Refest: Slike i riječi putevima izbjeglica”, koji je rezultirao istoimenom izložbom nastalom u suradnji s partnerima i umjetnicima iz Hrvatske, Italije, Španjolske i BIH, kao i platformom za raspravu o društvenim pitanjima i razvoj publike kroz fotografiju, ilustraciju i pjesništvo.

Popratni program: od radionica do DJ-eva

Uz bogati izlagački program priređen je jednako bogati popratni program radionica, predavanja, filmskog i glazbenog programa.

Od četiri profesionalne radionice, dvije – Fotogrami i Cijanotipija – namijenjene su djeci. Filmski program donosi dvije projekcije dokumentarca: “World Press Photo” i “Donna Haraway: Pripovijedanje za zemaljski opstanak”.

Za program otvorenja najavljen je party na krovu MSU-a, uz DJ itch-a i VJ Swestern Sisters. Dan prije, u utorak 11. rujna na otvorenju PARALLEL Intersection Zagreb u Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla nastupit će DJ mormorsmor uz VJ trio leilamarinaena, dok će u organizaciji Žive muzike na završnom partyju Organa Vida u A.K.C. Medika nastupiti berlinska producentica i DJ-ica Machine Woman uz potporu hrvatskih DJ-ica Maje Pa, Ivne Ji, Mapalme i Ineskich.» , najavio je Lovro Japundžić.

Producentica Paola Orlić izvijestila je kako Fotografska udruga Organ VIda nakon deset godina predanog i kontinuiranog rada više nije beskućnik – na natječaju Grada Zagreba dobila je prostor na korištenje u Medulićevoj 16.

“Time napokon Organ Vida može započeti s provedbom dugoželjenog kontinuiranog cjelogodišnjeg programa radionica, predavanja, izložbi i gostovanja umjetnika mimo festivalskog programa”, dodala je.

Ulaz na sve izložbe jubilarnog izdanja festivala su besplatne.

Programi će se održavati na brojnim lokacijama, od MSU-a, Akademije dramskih umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Kina Europa, Galerije Forum, Galerije Greta, Galerije Kranjčar, Galerije Nova do Galerije PM HDLU-a, Galerije SC, Galerije Šira, Galerije f8, Kuće arhitekture ORIS, Hale V Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Pogona Jedinstvo i Medike.