Aktualno, Nekategorizirano

10. Organ Vida sa središnjom temom “Uključene, aktivne, svjesne – Ženske perspektive danas”

organ-vida– Jubilarni 10. Međunarodni festival fotografije Organ Vida održat će se od 10. do 16. rujna u Zagrebu i bit će u potpunosti posvećen ženskim perspektivama, a donosi bogat program s brojnim gostima iz zemlje i inozemstva sa središnjom temom “Uključene, aktivne, svjesne – Ženske perspektive danas”, prenosi Hina.

To je ujedno i naziv glavne izložbe 10. izdanja najveće međunarodne fotografske manifestacije u Hrvatskoj koja će biti predstavljena u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu pod kustoskim vodstvom Lee Vene i Marine Paulenka, koji potpisuju koncept festivala.

Smatrajući kako je u jeku inicijativa kao što su #metoo, free the nipple, the future is female, te fenomena kao što je ženski pogled, potrebno preispitati aktualnu ulogu fotografije u reprezentaciji i artikulaciji ženskog iskustva (objediniti i suprotstaviti različite generacijske i kulturne perspektive, te kritički preispitati kako digitalna kultura transformira feministički pristup slici), ovogodišnji je festival u potpunosti posvećen ženskim perspektivama.

Tako će izložba “Budnost, borba, ponos: kroz njezine oči” okupiti trinaest međunarodnih umjetnica koje u svojim radovima odražavaju, propituju i problematiziraju različite kulturne izričaje i pitanja koja se vežu uz konstrukcije identiteta, obitelji i doma, seksualnosti i rodno-spolnih uloga, reprezentaciju žena i politiku ženskog pogleda.

Izložba “O abortusu” španjolske umjetnice Laie Abril, najavljena kao slojevit edukativan projekt ovjenčan brojnim nagradama i priznanjima, nudi povijesni pregled pristupa abortusu te dokumentira i konceptualizira opasnosti i štete uzrokovane ženskim nedostatkom pravnog, sigurnog i slobodnog pristupa abortusu.

U Galeriji Nova, američka fotografkinja Nina Berman predstavit će rad “Autobiografija gospođice Wish”, priču o osobi koja je preživjela trgovinu seksom i dječju pornografiju, kao i njezinoj borbi za preživljavanje i pronalaženje tjelesne i emocionalne sigurnosti, vlastitog samopouzdanja kao umjetnice i pripovjedačice, te stvaranje života dok živi u stanju traume, ovisnosti o drogama i siromaštvu.

U Galeriji Kranjčar svoj rad “Cherry Picking” predstavit će mlada švedska umjetnica Arvida Byström, koja je počela objavljivati fotografije na svom Instagram računu i sudjelovati u zajednici ženskih umjetnica koje su ispitivale ženska i rodna mjerila koristeći tzv. “girly” estetiku, kako bi redefinirale norme prihvatljive i poželjne ženske vizualne reprezentacije.

U Muzeju suvremene umjetnosti festival će ugostiti i japansku umjetnicu Rinko Kawauchi s radom “Aura”, a Kuća arhitekture ORIS bit će lokacija za izložbu Amalije Ulman “Privilegij”. U Galeriji Šira predstavit će se umjetnica Anna Ehrenstein i njezina izložba “Tales of lipstick and virtue”, a Galerija Greta ugostit će izložbu “Butterflies are a Sign of a Good Thing” umjetnice Ulle Deventer.

Od hrvatskih umjetnica i umjetnika na ovogodišnjem festivalskom programu predstavit će se, među ostalima, Jelena Blagović Pavičić sa svojim novim radom “Praznine” u Galeriji Forum, zatim Glorija Lizde s radom “F20.5” u Galeriji PM, Bojan Mrđenović s radom “Magistrala” u prostoru Pogona (Jedinstvo), te Sandra Vitaljić s radom “Voljena”.

Dio festivala su i velike skupne izložbe europskih projekata, europske platforme za fotografiju PARALLEL, koja će predstaviti radove europskih umjetnika u Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla, te projekt REFEST u kojem fotografi/kinje, pjesnici/kinje i ilustratori/ce istražuju i opisuju putove izbjeglica.

Festival je i ove godine programski intenzivan te osim izložbi donosi bogat edukativni, diskurzivni i zabavni program. Glavni izložbeni program održava se u MSU-u, koji je ujedno i glavni partner festivala. Tjedan otvorenja festivala trajat će od 10. do 16. rujna, a same izložbe na brojnim lokacijama diljem Zagreba ostaju otvorene do konca rujna.

Festival Organ Vida najveći je festival suvremene fotografije u jugoistočnoj Europi koji okuplja i predstavlja fotografe i umjetnike, profesionalce i stručnjake s ciljem promicanja hrvatskih i inozemnih nadolazećih i etabliranih fotografa, te promišljanja fotografskog medija u širem društvenom kontekstu kroz predstavljanje radova koji nose relevantne priče iz svijeta i koji mogu potaknuti publiku na kritičko razmišljanje o našoj svakodnevici.