EHO, Nekategorizirano

Osječki Centar za nestalu i zlostavljanu djecu dobitnik prestižne međunarodne nagrade

Osječki Centar za nestalu i zlostavljanu djecu dobitnik je prestižne međunarodne nagrade Zaklade “Care About the Children” švedske kraljice Silvije i tako postao prva organizacija iz Hrvatske koja je dobila ovu nagradu, izvijestili su u petak iz Centra.

Između više od 130 kandidiranih organizacija u Europi koje se bave zaštitom djece od zlostavljanja i iskorištavanja, Stručni sud zaklade odabrao je deset za dodjelu prestižne nagrade udrugama, kojima je imperativ zaštita dječjih prava, priopćio je osječki Centar.

Zaklada kraljice Silvije u Švedskoj „Care About the Children“ ima za cilj ispunjavanje najosnovnijih potreba djece, na temelju UN-ove Konvencije o pravima djeteta.

Iz osječkog Centra ističu da je nagrada uručena 18. listopada, na Europski dan prevencije trgovine ljudima, na švedskom Kraljevskom dvoru i to istaknutim organizacijama za borbu protiv trgovine i seksualnog zlostavljanja djece putem interneta.

Nagradu je od kraljice Silvije primio voditelj osječkog Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak koji je zahvalio što je ovako visoko pozicionirana institucija prepoznala rad osječke ustanove, a nagrada od 10 tisuća eura, dodao je, bit će dodatni poticaj za daljnja ulaganja u preventivne programe.

Ramljak je istaknuo kako odgojno-obrazovne institucije, policija, specijalizirane udruge, tvrtke i državna tijela moraju zajedno raditi da bi učinili Internet sigurnijim mjestom.

“Moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bi se djeca osjećala sigurno prijaviti svaki oblik nasilja na internetu, ako ga dožive. Za to je potreban zajednički rad cijelog društva”, poručio je Ramljak.

U Centru za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek podsjećaju kako je njihov dugogodišnji rad rezultirao pokretanjem nacionalnog Centra za sigurniji Internet, kao i telefonskim brojem 116 000 – međunarodnom linijom za nestalu djecu u Republici Hrvatskoj.

Predavanja po školama, edukacije za stručnjake, kampanje za podizanje svijesti, kao i brojne preventivne aktivnosti prepoznate su kao velika vrijednost u borbi za zaštitu djece od zlostavljanja i iskorištavanja na internetu, ističu u osječkom Centru. (Hina)