Hrvatska, Nekategorizirano

U Osijeku obilježen Međunarodni dan nestale djece

foto HINA/ Marko MRKONJIĆ

Od početka ruske agresije na Ukrajinu prijavljeno je 2100 slučajeva nestale i 234 smrtno stradale djece, istaknuto je u srijedu na obilježavanju Međunarodnog dana nestale djece u Osijeku gdje je iznesen i podatak da svake godine u Europskoj uniji nestane oko 300 tisuća djece.

Međunarodni dan nestale djece obilježen je puštanjem u zrak žutih i plavih balona, čime su predstavnici osječkog Centra za nestalu i zlostavljanu (CNZD) djecu te izbjegle osobe iz Ukrajine i njihova djeca skrenuli pozornost na važnost pravovremenog reagiranja prilikom nestanka djeteta.

Voditelj toga Centra Tomislav Ramljak istaknuo je kako se puštanjem balona želi simbolično iskazati nada da će se nestala ukrajinska djeca što prije pronaći i da će biti sigurna.

Ramljak je podsjetio kako na području cijele Europske unije postoji jedinstveni broj 116 000, koji je dostupan 24 sata dnevno, i na njemu dežuraju stručni suradnici CNZD-a, koji sve dojave o nestanku djece odmah prosljeđuje policiji, koja počinje potragu.

Voditeljica Službe prevencije u Ravnateljstvu policije Sandra Veber istaknula je kako je ovo “dan simbolike”, ali da za nestalom djecom treba tragati svaki dan i ne treba čekati 24 sata od njihova nestanka, već njihovi roditelji i skrbnici to trebaju prijaviti što ranije.

Istaknula je kako je 2021. u Hrvatskoj bilo 970 nestanaka maloljetnika, ali da je uglavnom riječ o maloljetnim stranim državljanima, koji migriraju kroz Hrvatsku kao tranzitnu zemlju.

Najčešće se radi o državljanima Afganistana, Turske i Kosova, a samo 4,1 posto su hrvatski državljani, koji se uglavnom pronađu. Trenutno imamo devet evidentiranih nestanaka maloljetnih hrvatskih državljana, izvijestila je Veber.

Dodala je kako će se obilježavanje Međunarodnog dana nestale djece nastaviti u osječkoj Osnovnoj školi Svete Ane, gdje će se održati interaktivna radionica EUROPOL-ove kampanje “Nemoj postati lovina”, u kojoj će se govoriti o nestancima djece povezanim s internetskim predatorima, osobama koje žele manipulirati djecom i zloupotrijebiti ih.

Savjetnica u osječkom uredu pravobraniteljice za djecu Marijana Šego kazala je kako su djeca koja odu iz svojih primarnih obitelji ili ustanova socijalne skrbi u povećanom riziku od počinjenja kaznenih djela te od toga da budu žrtve nasilja i drugih kaznenih djela. Stoga je, kako je istaknula, bitna svaka informacija koja govori o tome da bi dijete moglo pobjeći iz obitelji – kako bi se to spriječilo, a ako do toga dođe – da se brzo pronađe u suradnji s drugim institucijama. (Hina)