EHO, Nekategorizirano, Rad udruga

Osmijeh za osmijeh: Projekt za veseliji život djece s teškoćama u razvoju

Osmijeh-Za-Osmijeh1Projekt ‘Osmijeh za osmijeh’ je izvrsno prihvaćen od strane djece i roditelja, stoga ne čudi kako je predstava ‘Ružno pače’ napunila Zagrebačko kazalište lutaka do posljednjeg mjesta.

Piše: Božica Ravlić

U organizaciji Zagrebačkog kazališta lutaka, Udruge Kolibrići, Zmaj Anđelko pomaže djeci i tvrtke EL4 d.o.o. održan je humanitarni događaj ‘Osmijeh za osmijeh’ u okviru kojeg je izvedena predstava ‘Ružno pače’.

Istoimeni projekt je usmjeren na unapređivanje kvalitete života djece s teškoćama u razvoju, a osmišljen je i kao podrška njihovim roditeljima.
Koliko su ovakvi projekti i događanja potrebni našem društvu radi osvješćivanja tematike i poticanja integracije djece s teškoćama u razvoju, kao i radi podrške djeci i roditeljima, najbolje je opisala Vlatka Grmača, majka Emili, djevojčice s teškoćama u razvoju.

“Meni osobno je bilo predobro, dinamično i zabavno! Mlađi sin je također bio oduševljen, a Emili se smješkala cijelo vrijeme, pogotovo kad je krenula muzika! Jako me dirnula izjava Ružnog pačeta kada je rekao Žabi da nije on kriv što je rođen drugačiji. Ta rečenica potpuno opisuje i naše Kolibriće: oni su kao i ostala djeca i ne bi trebalo od njih bježati i okretati glavu, već ih integrirati u društvo. Zaključak je da je ova predstava pogođena jer govori upravo o tome da se različitosti moraju poštovati”, kazala je Vlatka.

Osmijeh-Za-Osmijeh2

EL4 je specijalizirana maloprodaja medicinskih pomagala i ugovorni je isporučitelj ortopedskih i drugih pomagala za HZZO putem kojeg osigurava isporuku ortopedsko-rehabilitacijskih pomagala, antidekubitalnih pomagala, obuće i uložaka, pomagala za kontrolu dijabetesa, pomagala za inkontinenciju te protetičkih pomagala od raznih, svjetski priznatih dobavljača. EL 4 nastoji stvoriti individualni odnos s kupcem pružajući im ruku podrške uz odgovarajuće stručne savjete.

“Svrha projekta je osnaživanje zajednice roditelja djece s teškoćama u razvoju i pružanje mališanima kvalitetniji i sadržajniji život”, poručuju iz tvrtke EL4.

“S obzirom na to da nedostaje sličnih sadržaja za djecu, mi se trudimo da svake godine omogućimo djeci nešto drugačije, a primjereno njihovoj dobi. Isto tako, želimo potaknuti roditelje da razmjene iskustva, upoznaju se i međusobno druže. Prošle godine prezentirali smo i promovirali sportove prilagođene za djecu s invaliditetom, a ove godine odlučili smo u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem lutaka, Zmaj Anđelko pomaže djeci i Udrugom Kolibrići omogućiti našoj djeci da pogledaju predstavu ‘Ružno pače’. Naš suradnik, Udruga Kolibrići, osnovana je s ciljem poboljšanja osnovnih životnih uvjeta vitalno ugrožene djece i još uvijek poduzima sve korake kako bi lijek Spinraza postao dostupan svoj djeci u Hrvatskoj koja boluju od spinalne mišićne atrofije. Upravo ta djeca, kao i djeca iz SOS Dječjeg Sela Lekenik naši su gosti i razlog zbog kojeg smo odlučili pokrenuti ovaj projekt. Želja nam je da projekt iduće godine doživi još veći odaziv.”

Osmijeh-Za-Osmijeh3

Projekt ‘Osmijeh za osmijeh’ je izvrsno prihvaćen od strane djece i roditelja, stoga ne čudi kako je predstava ‘Ružno pače’ napunila Zagrebačko kazalište lutaka do posljednjeg mjesta. Organizatori su osigurali besplatan ulaz za sve posjetitelje, a poslije predstave je uslijedilo druženje uz hranu i piće, što je osim zabave za djecu otvorilo mogućnost roditeljima za upoznavanje i međusobnu razmjenu iskustava.

 

Preuzeto sa portala: In portal