Aktivizam, Nekategorizirano

Najavljena humanitarna utrka Mliječna staza za djecu s teškoćama

UNICEF je u utorak predstavio humanitarnu utrku Mliječna staza, u sklopu kampanje “Pretvorimo teškoće u mogućnosti”, koja za cilj ima osigurati usluge za djecu s teškoćama i njihove obitelji u slabo razvijenim područjima, prenosi Hina.

Utrka će biti virtualna, nacionalna i inkluzivna, gdje će tijekom deset dana u rujnu (3. – 12.) djeca, obitelji, trkači, udruge koje okupljaju djecu s poteškoćama, klubovi i svi ostali skupljati simbolične “kilometre mogućnosti” hodanjem, trčanjem, vožnjom na biciklu, rolanjem ili u kolicima.

Prijave za utrku mogu se obaviti na sljedećoj poveznici.

UNICEF će donirana sredstva uložiti u edukaciju stručnog osoblja za pružanje usluga dnevnog boravka, psihosocijalne podrške, podrške roditeljstvu i drugih usluga te potrebnu opremu za to.

Ministarstvo će pomoći kroz osiguravanje zapošljavanja i premještanje stručnjaka, prostore za pružanje usluga te ostala tehnička i financijska sredstva.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović istaknuo je kako utrka ima za cilj podići svijest o djeci s teškoćama, te o tome koliko je društvo odgovorno da omogući što bezbolnije i kvalitetnije djetinjstvo takvoj djeci.

U Hrvatskoj oko 41.000 djece s teškoćama

“U Hrvatskoj danas imamo oko 41.000 djece s teškoćama. Brojke pokazuju da tek jedno od troje djece sudjeluje u različitim dijelovima i uslugama koje pruža sustav socijalne skrbi, a u pojedinim županijama slabijeg razvojnog kapaciteta radi se o tek jednom od četvero djece”, rekao je novinarima Aladrović.

Ministarstvo će kroz strateške akte i akcijski plan razvoja sustava socijalne skrbi definirati usluge koje će se pružati u budućnosti i povećati broj djece s teškoćama unutar sustava, koja će imati pravo na usluge rane intervencije, psihosocijalne terapije, dnevnog boravka i sve ostale potrebne socijalne usluge.

Aladrović je naglasio da su si postavili kratkoročne ciljeve do kraja godine. “Definitivno želimo ujednačiti, odnosno omogućiti sve socijalne usluge, ne samo one koje su orijentirane prema djeci, tako da, bez obzira gdje se netko nalazi, dostupnost usluga bude jednaka”, kazao je.

Predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Regina Castillo istaknula je kao zajednički cilj da sva djeca s teškoćama u Hrvatskoj postanu djeca mogućnosti, odnosno da dobiju podršku stručnjaka bez obzira gdje žive.

“Roditelji djece s teškoćama govore da njihova djeca ne trebaju sažaljenje, već razumijevanje i podršku. Kao UNICEF želimo se fokusirati na ono što djeca mogu, umjesto na ono što ne mogu, na njihove snage i beskrajne mogućnosti da ostvare svoj puni potencijal”, naglasila je Castillo.