Hrvatska, Nekategorizirano

UNICEF pokreće program “Potpomognuta komunikacija za djecu s teškoćama”

Foto: Unicef
Foto: Unicef

UNICEF s tvrtkom Samsung i Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom kao partnerima pokreće projekt “Potpomognuta komunikacija za djecu s teškoćama”, kojim se želi djeci s komunikacijskim poteškoćama omogućiti da uz pomoć moderne tehnologije, tableta i posebnih aplikacija iskažu svoje potrebe i osjećaje te se lakše uključe u društvo.

Tvrtka Samsung u tu je svrhu donirala UNICEF-u 60 tableta, dok će Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet educirati 134 stručnjaka u 31 ustanovi diljem Hrvatske za korištenje nove tehnologije, koja se pokazala vrlo uspješnom kod djece s intelektualnim, govornim i drugim poteškoćama, poput cerebralne paralize i poteškoća iz autističnog spektra, kazala je u utorak predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić, prilikom uručenja donacije.

“To je važno jer su brojna djeca isključena, a to što ne mogu govoriti ne znači da nam nemaju što za reći, pa smo im dužni kao društvo omogućiti da se izražavaju. Potpomognuta komunikacija uz pomoć tableta, s posebnom aplikacijama, može potaknuti razvoj njihova govora, pomoći u svakodnevnoj komunikaciji s obitelji i okolinom te ojačati njihovo samopouzdanje”, rekla je Otmačić.

Projekt počinje u četiri regionalna centra, Rijeci, Splitu, Osijeku i Zagrebu, gdje će se provoditi edukacija, a u UNICEF-u očekuju da će unutar idućih godinu dana 134 stručnjaka biti educirani za korištenje tehnologije, što će pak omogućiti da oko 60 posto djece rane dobi s poteškoćama imaju koristi od tog programa.

UNICEF će tablete darovati zdravstvenim i ustanovama socijalne skrb, te udrugama koje će ih koristiti kao sredstvo za terapijski rad s najmlađom djecom s razvojnim teškoćama i njihovim roditeljima.