Aktivizam, Nekategorizirano

UNICEF-ov Muzej realnosti na Festivalu svjetla: Svjetla koja mijenjaju živote

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, UNICEF će ove godine po prvi put svojim projektom Muzeja realnosti, koji donosi interaktivna iskustva koja “osvjetljavaju” životne stvarnosti i mogućnosti djece s teškoćama, biti dio Festivala svjetla, od 16. do 20. ožujka.

UNICEF-ov Muzej realnosti održavat će se u Zagrebačkom plesnom centru, a eksponati su pripremljeni su u suradnji s Dnevnim centrom za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom u Zagrebu te tvrtkom E-Glas.

“Mi u UNICEF-u vjerujemo da podrška djeci s teškoćama treba biti usmjerena na njihove mogućnosti! Predano radimo na tome da svako dijete s teškoćama u Hrvatskoj dobije podršku koja mu je potrebna. Želimo utjecati na promjene u stavovima, uklanjanje stigme i diskriminacije te graditi svijest o važnosti stvaranja jednakih mogućnosti za svako dijete, kao temelj za bolje društvo”, izjavila je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo,

Pozvala je sve zainteresirane da posjete Muzej realnosti i dožive stvarnost očima onih koji svijet „vide“ drugačije i otkriju mogućnosti kojima se može promijeniti stvarnost djece s teškoćama u Hrvatskoj.

Posebni svjetlosni uređaji koje koriste djeca s teškoćama u razvoju u senzornim sobama te iskustva slijepe i slabovidne djece donose jedinstvenu priču o svjetlima koje nemoguće čine mogućim, priopćili su iz UNICEF-a Hrvatska te pojasnili što je to senzorna soba.

Senzorna soba višeosjetilni je prostor koji se koristi kako bi se djeci s teškoćama senzorne integracije osigurala senzorna stimulacija izlaganjem različitim podražajima ili reducirali senzorni podražaji te im omogućili da se opuste. Senzorne sobe koriste se u radu s djecom s hiperaktivnošću, poremećajem pažnje, kod djece s poremećajem iz autističnog spektra, djece sa senzoričkim i višestrukim teškoćama, intelektualnim teškoćama te kod teškoća regulacije.

Posjetitelji će moći osjetiti, dodirnuti i doživjeti svjetla koja djeci s teškoćama pomažu da se razvijaju i lakše uključe u sve aspekte života, kao ravnopravni članovi društva.

Unatoč jačanju svijesti građana o nejednakim prilikama najranjivije djece, nerijetko je slučaj da su ljudi na promjene spremni tek kada i sami nešto dožive. UNICEF-ov Muzej realnosti otvara vrata drugačijem iskustvu stvarnosti, poručili su.

U Muzeju realnosti posjetitelji mogu saznati i kako UNICEF pomaže najranjivijoj djeci te se pridružiti UNICEF-ovoj obitelji “Čuvara djetinjstva”, kako bi pridonijeli poboljšanju života djece s teškoćama u Hrvatskoj.

Muzej realnosti otvoren je u Zagrebačkom Plesnom centru, u Ilici 10, tijekom trajanja Festivala svijetla, a ulaz u muzej je besplatan.

Muzej realnosti jedinstven je koncept u svijetu koji je pokrenuo UNICEF u Hrvatskoj, a od 2015., u svoja četiri izdanja, privukao je više od 30 tisuća posjetitelja tijekom ukupno 23 dana održavanja.

Muzej realnosti je iskustvena platforma koja otvara vrata drugačijim iskustvima stvarnosti te posjetiteljima daje priliku da na trenutak „postanu dio života“ djece koja odrastaju u teškim uvjetima, suočena s brojnim izazovima i na margini društva.

Prve tri godine Muzej realnosti održavao se u Muzeju iluzija, gdje su uz pomoć iluzija i virtualne stvarnosti posjetiteljima prikazane različite stvarnosti djece, a u svojem četvrtom izdanju Muzej realnosti predstavio je interaktivne instalacije u tunelu Grič, u sklopu Adventa u Zagrebu.