Aktivizam, Nekategorizirano

Zagrebački Muzej iluzija na tjedan dana postaje Muzej realnosti

 foto HINA / Muzej iluzija / Jelena PAŠIĆ / ml
foto HINA / Muzej iluzija / Jelena PAŠIĆ / ml

Zagrebački Muzej iluzija od ponedjeljka na tjedan dana postaje Muzej realnosti, projekt UNICEF-a u kojemu će, iako zvuči paradoksalno, posjetitelji uz pomoć iluzija moći osjetiti kakav je stvaran život milijuna djece diljem svijeta.

Projekt se održava drugu godinu, a riječ je o originalnoj hrvatskoj inicijativi. “U postavu Muzeja iluzija vidjeli smo puno potencijala da pokažemo stvari koje običnom oku nisu vidljive, a temelje se na iskustvu i iskustvenom učenju”, rekla je Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

“Željeli smo pokazati realnost djece diljem svijeta, njihovu svakodnevicu koja je često teška i tragična, no i da se ta realnost može promijeniti”, istaknula je, dodavši kako izloženi vremeplov pokazuje što je sve UNICEF od svog osnutka prije sedamdeset godina napravio, ali i kako postoji napredak, iako brojna djeca još žive u vrlo teškim okolnostima.

Potporu projektu na otvorenju su dali UNICEF-ova ambasadorica dobre volje Maja Vučić, te glumica Mirna Medaković i voditeljica Zlata Muck.

Vučić smatra kako Muzej realnosti svoju poruku može bolje prenijeti nego kada o tim temama saznajemo putem medija u svome domu. “Ništa nije ni slično onome kada nešto sami iskusimo, a na izložbi to možemo barem dijelom doživjeti kroz priče s popratnim fotografijama”, ustvrdila je.

O položaju najugroženijih posjetitelji će saznati kroz interaktivno iskustvo, virtualnu stvarnost, holograme, optičke iluzije i interaktivne instalacije.

Uz pomoć specijalne opreme za virtualnu stvarnost moći će s UNICEF-ovim ambasadorom dobre volje Ewanom McGregorom posjetiti selo dječaka Joba u Keniji ili izbjeglički kamp Zaatari u Jordanu,

Zorno je prikazan i gotovo nevjerojatan podatak da oko 150 milijuna djece od pet do 14 godina, ali čak i trogodišnjaci danas rade u rudnicima zlata.

Prelistavajući tužan vjenčani album saznat će i da postoji skoro 750 milijuna žena i djevojčica koje su stupile u brak prije svog 18. rođendana, dok oko 41 tisuću djevojčica stupa u brak s muškarcima koji su dvostruko ili čak trostruko stariji od njih.

U Sobi gladi uz pomoć lutki moći će osjetiti razliku u težini između ‘normalnog’ jednogodišnjaka i onog pothranjenog, kakvo je svako šesto dijete u zemljama u razvoju.

Medijski labirint postavlja izazov za osjetila – iščitavanjem riječi koje se pojavljuju u medijima, posjetitelj će pokušati pronaći izlaz, dok će se u Sobi nenasilja podsjetiti na važnost ljubavi, a u Sobi beskonačnih svjedočanstava na traume djece žrtava i svjedoka kaznenih djela kojima pravosudni sustav još nije primjereno prilagođen.

Uz ‘kapi koje bježe’ saznat će podatak da skoro tisuću djece svakodnevno umire od bolesti povezanih s nečistom vodom i lošim higijenskim uvjetima, a čak 750 milijuna ljudi još uvijek nema pristup pitkoj vodi.

Predstavljena je i UNICEF-ova oprema za pomoć djeci u humanitarnim krizama, “Vrtić u kutiji” s igrama, knjigama, priborom za crtanje, lutkama za pripovijedanje, te “Škola u kutiji” kao pomoć učiteljima da nastave podučavati kada im se uslijed prirodnih katastrofa ili ratova uništi učionica.

Tu su i terapeutska hrana za pothranjenu djecu, vrećice oralne rehidracijske soli, pokrivači za utopljavanje ili zaštitu od vrućine te Torba za prvu pomoć s najnužnijim potrepštinama.

Građani kao potencijalni ili već postojeći donatori UNICEF-a u Muzeju imaju priliku vidjeti na što odlaze njihove donacije, a ondje će se imati priliku uključiti i u humanitarni program “Čuvari djetinjstva” te tako pomoći osigurati zdravstvenu zaštitu, zdravstvenu skrb i obrazovanje za djecu.

Muzej realnosti u Zagrebu će biti otvoren do 18. prosinca, ulaz je besplatan i preporučuje se za djecu stariju od 12 godina. S obzirom da je njegovo prošlogodišnje izdanje privuklo veliki broj posjetitelja, slični će se postavi od 14. prosinca moći razgledati u Zadru i Ljubljani. (HINA)