Aktivizam, Nekategorizirano

UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza 9. rujna

 foto HINA/ Tomislav PAVLEK
foto HINA/ Tomislav PAVLEK

– U sklopu nacionalne kampanje “Svako dijete treba obitelj” UNICEF 9. rujna u središtu Zagreba organizira humanitarnu utrku Mliječna staza čiji će prihod od kotizacija biti usmjeren za pomoć u opremi udomiteljskim obiteljima u kojima su smještena najmlađa djeca te njihovu edukaciju, najavljeno je u ponedjeljak.

U nedjelju, 9. rujna u 10 sati održat će se revijalna dječja utrka na Trgu kralja Tomislava, uz brojne edukativne i zabavne sadržaje za cijelu obitelj. Utrke na pet i deset kilometara za odrasle trkače održat će se u 18,30 sati sa startom i ciljem na Trgu Eugena Kvaternika.

Druga po redu utrka je ove godine dio kampanje “Svako dijete treba obitelj” koju zajedno pokreću UNICEF i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u suradnji s Forumom za kvalitetno udomiteljstvo, a čiji je cilj povećanje broja udomitelja i osiguravanje brižnih udomiteljskih obitelji za najmlađu djecu koja trenutačno odrastaju u ustanovama.

“Ove godine trčimo kako bi svako dijete živjelo u obiteljskom okruženju. Još uvijek imamo djece koja su prisiljena živjeti u institucionalnoj skrbi i to je realnost koju želimo promijeniti. Ove godine ćemo dati podršku udomiteljima i onima koji će tek postati udomitelji, s najvećim fokusom na najmlađu djecu za koju je boravak u instituciji najštetniji”, kazala je na konferenciji za novinare predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić.

Očekuje da će utrka koja se održava pod pokroviteljstvom Vlade i Grada Zagreba okupiti više od 2000 odraslih trkača i oko 400 djece.

“Obitelj ima najveći utjecaj na rani razvoj djeteta i ona je prvo mjesto gdje se dijete upoznaje s vanjskim svijetom. Cilj nam je da 814 djece koja žive u domovima, a bez roditeljske skrbi, da im pronađemo obitelj. Naročito nam je važno da pronađemo obitelj za onih 90 mališana koji su mlađi od tri godine”, naglasila je državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Maja Pletikosa.

Navela je da prema posljednjim podacima u udomiteljskim obiteljima za djecu i mlade trenutačno smješteno 2259 djece, a od 814 djece koja su smještena u domu za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, njih 169 živi u stambenim zajednicama u programu organiziranog stanovanja uz podršku odgojitelja.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je da će Grad uvijek podupirati programe i projekte koji promiču udomljavanje te pružaju potporu udomiteljskim obiteljima koju obavljaju tako važnu i zahtjevnu ulogu – podizanja djece. (Hina)