Aktivizam, Nekategorizirano

Humanitarna utrka Reumatlon na Bundeku za dječji reuma kamp

humanitarna-utrkaNa zagrebačkom Bundeku u subotu će se održati humanitarne utrka Reumatlon i Mini Reumatlon, kojima se želi ukazati na reumatske bolesti i važnost fizičke aktivnosti kao najboljeg načina njihove prevencije i liječenja, a ove godine prikupljat će se sredstava za pokretanje dječjeg reuma kampa.

Reumatske bolesti su jedan od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice. Više od 100 milijuna ljudi u Europi onesposobljeno je za rad i uobičajene dnevne poslove zbog koštane boli, koja je najčešća posljedica tih bolesti.

Reumatlon je nastao kao projekt Hrvatskog reumatološkog društva 2014. godine, a od 2016. održava se i Mini Reumatlon, utrka malih pacijenata oboljelih od reumatskih bolesti.

Dosad su sudionici utrke bili pacijenti i medicinski profesionalci uključeni u liječenje reumatskih bolesti – liječnici, fizioterapeuti, medicinske sestre i drugi, a ove godine pozivaju sve zainteresirane građane da im se priključe.

Organizatori očekuju dolazak stotinjak djece oboljele od upalnih reumatskih bolesti iz cijele Hrvatske, a dosad je za utrke prijavljeno oko 500 sudionika.

Cilj događanja je organizacija dječjeg reuma kampa gdje bi se djecu koja boluju od reumatskih bolesti u sigurnoj sredini tijekom višednevnog boravka upoznalo s njihovom bolešću i dijagnostičkim i terapijskim mogućnostima, te im se pružile smjernice za kvalitetan život, u što pripada i fizička aktivnost.

U sklopu ovogodišnjeg Reumatlona, koji započinje u 9 sati, održat će se tri utrke – na 10 i 5 kilometara, a u podne će se trčati simbolični Reumatlon i Mini Reumatlon u kojem će sudjelovati djeca i odrasli oboljeli od reumatskih bolesti te svi koji ih podržavaju.

Uz stazu su predviđena i razna događanja poput radionica tai chija, nordijskog hodanja, fitnessa, konzultacije s liječnicima i zabavni program.

Organizator utrka je Hrvatsko reumatološko društvo, suorganizator udruga pacijenata Remisija, parteri su Hrvatska liga protiv reumatizma, Hrvatski nacionalni odbor Desetljeće kostiju i zglobova te Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a utrke se održavaju pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.