Aktualno, Nekategorizirano

Humanitarna utrka Marijinih obroka u Splitu, Zagrebu i Slavonskom Brodu

Foto: facebook.com/MarijiniObroci
Foto: facebook.com/MarijiniObroci

Humanitarna organizacija Marijini obroci koja u 15 najsiromašnijih zemalja svijeta osigurava topli obrok na mjestu obrazovanja za više od 1.257.000 gladne djece, organizira i ove godine humanitarnu utrku u Zagrebu, Splitu i Slavonskom Brodu, koje će se održati krajem svibnja i početkom lipnja, priopćeno je u ponedjeljak iz udruge Marijinih obroka Hrvatska.

Četvrta humanitarna utrka Marijinih obroka krenut će 26. svibnja (subota) u Splitu, nastavit se 27. svibnja (nedjelja) u zagrebačkom parku Maksimiru, a 9. lipnja (subota) održat će se u Slavonskom Brodu.

Sav novac prikupljen kotizacijama u punom iznosu koristit će se za osiguravanje toplih obroka gladnoj djeci u 14 školskih kuhinja u Liberiji, Malaviju, Beninu i Ekvadoru koje su otvorene zahvaljujući hrvatskim podupirateljima.

Na splitskoj Rivi 26. svibnja u 17 sati bit će ‘humanitarna utrka’ – djeca će trčati 150 i 300 metara, a svi koji to mogu, otrčat će 2,5 kilometara. U nedjelju 27. svibnja u zagrebačkom parku Maksimiru, održat će se utrka “Trčimo za Dijete 31“ s početkom u 9 sati. Djeca će u 10 sati imati priliku otrčati 800 metara, a svi spremniji će se u 11 sati okušati na pet kilometara kroz maksimirsku šumu. Humanitarna utrka potom će se održati i u Slavonskom Brodu, 9. lipnja.

Pokretači Marijinih obroka su volonteri, od kojih je čak 80.000 samo u Malaviju.

Humanitarna organizacija osigurava jedan obrok dnevno na mjestu obrazovanja kako bi privukla kronično siromašnu djecu u učionice, gdje dobivaju obrazovanje koje će im u budućnosti biti izlaz iz siromaštva.

Marijini obroci hrane 1.257.278 gladne djece svakog školskog dana u 15 najsiromašnijih zemalja svijeta na četiri kontinenta, u zemljama poput Malavija, Liberije, Kenije, Sirije, Zambije, Haitija, Ugande, Južnog Sudana, Tajlanda i Indije. Navode kako istraživanja u Malaviju pokazuju da se u školama gdje se poslužuju Marijini obroci glad smanjuje, broj upisane djece raste, djeca redovitije pohađaju nastavu, rezultati su bolji, a djeca su sretnija.

Humanitarna organizacija obvezuje se potrošiti najmanje 93 posto od svake donacije izravno za humanitarne aktivnosti. Gdje god je to moguće hrana se uzgaja i kupuje lokalno kako bi se time pridonijelo i lokalnom gospodarstvu.

Pokretači Marijinih obroka ističu kako je prosječno dovoljno samo 120 kuna da se za jedno dijete osigura topli obrok svaki dan tijekom cijele školske godine.

Marijini obroci Hrvatska prehranili više od 1000 djece

Volonteri Marijinih obroka Hrvatske već četvrtu godinu organiziraju humanitarne utrke u Zagrebu, Splitu i Slavonskom Brodu.

Iz humanitarne udruge ističu kako su ponosni jer su kroz prethodne tri utrke prikupljene donacije koje su prehranile više od 1000 djece. U tome su pomogli brojni sportaši, glumci i druge osobe iz javnog života, a slično će, kažu, biti i ove godine. Osim u sportu, posjetitelji će moći uživati i u brojnim drugim aktivnostima.

Navode kako su Marijini obroci “jednostavna ideja koja djeluje”.

Kampanja Marijinih obroka započela je 2002. kada je Magnus McFarlane-Barrow posjetio Malavi u vrijeme velike gladi i tamo upoznao majku koja je umirala od AIDS-a. Kad je Magnus upitao njenog najstarijeg sina Edwarda koje su njegove ambicije u životu, on je jednostavno odgovorio: “Želio bih imati dovoljno hrane za jesti i jednog dana ići u školu”.

Magnus McFarlane-Barrow iz Škotske je s humanitarnim radom počeo kao mladić zajedno s bratom 90-tih godina tijekom rata u Bosni i Hercegovini, kada se uključio u humanitarno pomaganje.